Avustralyalı bilim insanları Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün laboratuvarda üretilmiş versiyonunu geliştirmeyi başardı.
Bilimsel adı 2019-nCov olan ve kısaca Vuhan virüsü olarak anılan yeni koronavirüsün Çin dışında ilk kez yeniden üretilmesinin aşı geliştirme çalışmalarını hızlandıracağı umuluyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
2019 sonunda ilk kez Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da görülen virüs eyaletin neredeyse tamamının tecrit edilmesine yol açmıştı. Virüs nedeniyle tamamı Çin'de olmak üzere 132 kişi hayatını kaybetmiş, ülkede 6 binden fazla kişiye de virüsün bulaştığı tespit edilmişti.
Virüs Çin dışında Avustralya, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya dahil 16 ülkede de görülmüştü.
Virüs örneği dünyayla paylaşılacak
Avustralya'nın Melbourne şehrindeki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü'nden araştırmacılar virüsün bulaştığı bir hastadan aldıkları örnekten kopyalamayı başardıkları virüsü Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki diğer labortuvarlarla paylaşacaklarını duyurdu.
Enstitünün Direktör Yardımcısı Mike Catton “Bu bir adım, katkı sunduğumuz yapbozun bir parçası” diyerek gelişmenin henüz virüse karşı verilen savaşı insanlık lehine döndürecek güçte olmadığını vurguladı.
Catton yıllardır buna benzer bir duruma hazırlandıkları için bu kadar hızlı ilerleme kaydettiklerini de belirtti.
Çin virüsün genom dizilimini paylaşmıştı
Çin’deki bir laboratuvar daha önce virüsü geliştirmeyi başarmış ancak virüsün kendisini değil genom dizilimini dünyayla paylaşmıştı.
Avustralya’daki Kirby Enstitüsü Biyogüvenlik Araştırma Programı’nın yöneten Raina MacIntyre virüsün geliştirilmesi ve örneğin paylaşılmasının olası aşının bulunması çalışmalarını hızlandırabileceğini kaydetti.
Son gelişmeyle birlikte yeni koronavirüsün kasten bulaştırıldığı hayvanlar üzerinde ilaç denemeleri yapılmasının önü açılmış oldu.
Reuters’e konuşan MacIntyre “Daha fazla kişi virüs hakkında bilgi sahibi olacak ve bu bilgiyi ilaç geliştirmede kullanabilecek ayrıca virüsün doğası ve bulaşması hakkında daha iyi anlayışa sahip olacak” dedi.
Avustralya’da üretilen virüs, aşı bulunması çalışmalarına katkı sunmasının yanısıra hastalık belirtisi göstermeyen hastalarda virüsün tespiti amaçlı kullanılabilecek antikor testleri geliştirmede de kullanabilecek.
Hapşırma ve öksürme sonucu ortaya çıkan damlacıklardan bulaştığı belirtilen virüsün 14 günde kadar kuluçka süresi bulunduğu açıklanmıştı.
Çinli sağlık yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamada virüsün tıpkı grip virüsü gibi kuluçka süresinde de bulaştığını duyurmuştu.
Ancak DSÖ yeni koronavirüsün belirtiler ortaya çıkmadan bulaşabildiğinin henüz netleşmediğini de belirtiyor.
Independet Türkçe, Reuters, BBC