ABD Başkanı Trump'ın Senato'daki azil yargılaması başladı: İlk tartışma usül

Savunma ve davacı taraflar, çarşambadan itibaren günlük 12'şer saat mesai ile iki gün içinde argümanlarını sunmuş olacak. Demokratlar, süreç için verilen zamana "kısa olduğu" gerekçesiyle tepki gösterirken, Beyaz Saray memnuniyetini dile getirdi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik yargı sürecinde Senato'daki ilk duruşma yapılıyor.

Yargılamada Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan kendi siyasi çıkarları için siyasi rakibi Joe Biden hakkında soruşturmalar başlatmasını istemesinin ve Kiev’e askeri yardımı askıya almasının görevi kötüye kullanmak olup-olmadığı karara bağlanacak.

Trump ayrıca azil süreci boyunca Kongre’nin görevini yapmasına engel olmakla da suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk duruşmayı Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts yönetiyor.

Duruşmada ilk olarak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın yargılama usülüyle ilgili tasarısı tartışıldı. Savcılık görevini üstlenen Temsilciler Meclisi üyelerinden Adam Schiff, tasarıyı reddetti ve azil savcılarının tanıklarını çağırabilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı olan Schiff, Başkan Trump'ın da kendi tanıklarını çağırma hakkı olması gerektiğini de söyledi ve "Bu duruşma neden herhangi bir başka duruşmadan farklı olmalı ki? Kısa yanıt; 'Olmamalı.' Ancak McConnell'ın tasarısı duruşma sürecini alt üst edecektir" dedi.

Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım tarihleri arasında kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

 

Independent Türkçe, Amerika’nın Sesi

DAHA FAZLA HABER OKU