Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi.
İstanbul Göztepe’deki Filizi Köşk’teki sohbet toplantısında medya sektöründeki gelişmelerden güncel konulara, Birleşmiş Milletler’den (BM) FETÖ'ye pek çok konuya değinildi.
Toplantıya basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Mustafa Şentop, bugünün 212 sayılı Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasının 59. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.
Medya sektöründeki gidişata ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şentop, demokrasi, insan hakları, ifade ve basın hürriyeti bağlamındaki olumsuz gelişmelerin tüm dünyada olduğunu belirtti:
İfade hürriyeti, demokrasi, basın hürriyeti bakımından bundan 10 yıl öncesine göre daha iyi bir durumda olduğumuzu söyleyemeyiz. Bunun dünyadaki şartlarla ve konjonktürle de ilgisi var. Özgürlük, güvenlik dengesi var. Zaman zaman bunun etkilediği bir tablo oluyor siyasette. Türkiye'yle ilgili değerlendirmeleri yaparken ülkemizi sadece kendi başına, uzayda, özel bir yere sahip müstakil bir varlık olarak değil, bu dünyanın şartları içerisinde değerlendirmek lazım. Muhakkak dünyada da Türkiye'de de bu anlamda demokrasi, basın ve ifade hürriyetinin alanının genişlemesi için gerekli adımları atmak mecburiyetindeyiz.
Mustafa Şentop, toplantının gazetecilerin sorunları ve çözüm önerilerinin tartışılması için de vesile olduğunu belirtti.
“Gazete tirajları düşüyor, internet etkin hale geliyor”
Gazete tirajlarının düşmesi, dijitalleşmenin önemi ve internet sitelerinin etkin hale gelmesine değinen Şentop, günümüzde vatandaşlar kadar siyasilerin de haber takip ettiği mecraların değişmeye başladığını belirtti.
Toplumun genelinde olduğu gibi siyasiler arasında da haber takibinde internetin yoğun şekilde kullanıldığına işaret eden Şentop, “Gazete tirajları düşüyor, aylardır eline gazete almayan milletvekilleri var” dedi.
Şentop'tan basın mensuplarına: Sıkıntıları not ettik
Toplantıda TBMM Başkanı’na medya sektöründeki sıkıntılar, işsiz gazetecilerin durumu ve kimi basın mensuplarının kötü koşullarda çalıştırılması da soruldu.
Ekonomik sıkıntılar ve işsizliğin yalnızca medya sektöründe değil, farklı alanlarda da yaşandığını belirten Mustafa Şentop, sıkıntıları dikkate alarak, not ettiklerini söyledi.
Dijital medyada çalışan gazetecilere basın kartı verilmeyişine ilişkin olarak ise Şentop, "Hukuk genellikle bu tür gelişmelerin biraz arkasından gider. Çünkü başında öngörebilmeniz lazım nasıl gelişeceğini, bunu tahmin edemiyorsunuz. Belli kriterler dahilinde düzenlemek lazım” dedi.
“Libya’da BM’nin sesi duyulmuyor”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuşmasında Birleşmiş Milletler’e (BM) de eleştiride bulundu:
İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası kuruluşlar BM başta olmak üzere, barışı sağlamak üzere yola çıkan kuruluşların etkisizliğini beraber, zaman içerisinde daha fazla görüyoruz. Son yaşanan olaylarda, Libya'da, BM'nin sesi bile duyulmuyor.
Şentop, “Kasım Süleymani olayında da yine BM’nin sesinin çıkmıyor. Sesi duyulamayacak hale geldi bu tür kurumlar kuruluşlar” ifadelerini kullandı.
“Türkiye oyun kurabilen devletler arasında”
Mustafa Şentop sözlerini şöyle sürdürdü:
Oyun kurabilen devletler var, oyun kurmayan, başkasının oyununda yer alanlar var. Türkiye oyun kurabilen devletler arasında. Aynı coğrafyada, aynı konuya ilgili 10 devlet oyun kuruyor. Bu demek değildir ki başka devletler yok. Herkes kendi kurgusunu maksimize etmeye çalışıyor. Türkiye, bölgede ve dünyada barışın sağlanması ve çıkarları için elinden gelen gayreti gösteriyor.
Yeni kurulacak dünya düzenini içinde etkili olmak isteyen ülkelerin pozisyon kapma mücadelesinin sürdüğüne de değinen Şentop, “Bir taraftan siyaset ve ekonomi gelişiyor. Diğer taraftan ise bunun altyapısı, kültür, toplum ve kurumlar biraz daha yavaş da olsa değişim içinde. Milletimizin lehine olacak şekilde etkilemek üzere gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
FETÖ’nün siyasi ayağı ile ilgili bir soruya ise TBMM Başkanı Şentop, şu yanıtı verdi:
Suç işleyen bir örgüt var, tespit ettik, hemen yargısal işlemleri yapalım’ şeklinde bir örgütle karşı karşıya değiliz. Kendine göre, duruma göre yeni şekillendirmeler içerisine girerek varlığını devam ettiren bir örgüt. Sadece Türkiye’de de değil. Yurt dışındaki yetkillerle görüştüğümüzde ‘Türkiye’nin buna ihtiyacı var, Türkiye için bir şeyler yapalım diye düşünmeyin, sizin de buna ihtiyacınız var’ diyoruz.
“Yurt dışına kaçan FETÖ’cülerin yetiştirdiği kişiler de dikkatle takip edilmeli”
Yurt dışındaki FETÖ’cülerin sadece bu ülkelere kaçan FETÖ’cülerin sayısıyla sınırlandırılmaması gerektiğini belirten Mustafa Şentop, bu şahısların örgüt mensubu olarak yetiştirdiği kişilerin de dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti. Şentop, bu konuyu yurtdışındaki yetkililere de söylediklerini kaydetti.
FETÖ’nün yalan haberler ürettiğine vurgu yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son günlerde kendi ailesinin de böyle bir durumla karşı karşıya kaldığına değindi. Özellikle yeni açılmış sosyal medya hesaplarını kullanarak oğlu üzerinden yalan haber üretildiğini belirten Şentop, hukuki işlemlerin yapılacağını söyledi.
“(FETÖ’nün) Bürokraside örgütlenme hedefleri gibi siyasette örgütlenme hedefleri yok”
FETÖ’nün siyasi ayağına ilişkin olarak ise TBMM Başkanı, 1960’larda faaliyete başlayan bir yapıdan bahsedildiğini hatırlattı:
FETÖ'nün bütün ayaklarını şüphesiz yargı soruşturuyor. Siyasetle ilgili süreci de yargı yürütüyor. Bugüne kadar birtakım tespitleri oldu, yargılamalar, mahkum olanlar, davaları devam edenler var. Yeni ortaya çıkan veya çıkacak olanlar var.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, örgütün ülkeyi yönetmek için siyasetten ziyade bürokrasiyi hedef aldığını çünkü siyasilerin ve partilerin zamanla değiştiğini belirtti.
Şentop, örgütün gerçekte iktidar olmayan bir oligarşik yapı üzerinden iktidarı ele geçirmeyi hedeflediğini ve amacına ulaşmak için de kadrolaştığını sözlerine ekledi:
FETÖ’cülerde ‘Ülkeyi yönetmek istiyorsanız, oligarşik iktidarı ele geçirmeyi hedeflemelisiniz’ anlayışı vardı. Bu hareket TSK’da, yargıda 1980’lerden itibaren örgütlenmeye başlamış. Özellikle askeri yargı ve askeri hekimlik... Çünkü sağlık raporlarını kontrolde tutarsanız, terfi gücünü elinizde barındırıyorsunuz. Olumsuz bir raporla, bir terfiyi engelleyebiliyorsunuz. Gerçek iktidar siyasi iktidar değil, bürokratik iktidar anlayışıyla hareket etmişler yargıda. Siyaset onların hedefledikleri bir yer değil çünkü değişiyor. Bürokraside örgütlenme hedefleri gibi siyasette örgütlenme hedefleri yok. Yargının gerekli soruşturmaları yapacağını düşünüyorum.
Mustafa Şentop, bir soru üzerine “İnfazla ilgili değişiklik düşünülüyordu, MHP’den verilen bir teklif vardı, Sayın Bahçeli askıya alındığını söylemişti, sanıyorum ki üzerinde çalışılacak” yorumunu yaptı.
“Toplumsal bütünlüğün korunması olarak bakıldığında Türkiye çok başarılı”
Medyadaki FETÖ yapılanması nedeniyle sektörün itibar zedelenmesi yaşamasına ilişkin ise Şentop, Türkiye’nin FETÖ nedeniyle sadece basında değil, pek çok alanda yara aldığını yara aldığını ve her alanda itibarın artmasına yönelik tablonun ortaya çıkarılması için çalışmaların etkili şekilde sürdürülmeye çalışıldığını belirtti.
Mustafa Şentop, geçmiş dönemlerden günümüze Türkiye’nin darbe teşebbüsleriyle karşı karşıya kalan bir ülke olmasına rağmen dünyanın etkili bir ülkelerinden biri olarak varlığını sürdürmesinin de önemini vurguladı. Şentop, toplumsal bütünlüğün korunması olarak bakıldığında Türkiye’nin çok başarılı bir ülke olduğunu söyledi.
Şentop’tan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yorumu
Hacı Bektaşi Veli’nin “Nagehan ol şara vardım, ol şarı yapılır gördüm. Ben dahi bile yapıldım taşü toprak aresinde” dizelerini hatırlatan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kişilerin şehri kurması, güzelleştirmesi gibi şehrin de içindeki insanı geliştirmesi anlamına gelen sözlerin şuanki gidişatı anlattığını belirtti.
Mustafa Şentop, İstanbul’daki basın mensuplarıyla buluşmasını “Yeni bir dünya düzeni oluşurken, Türkiye ona katılıyor, katılırken de kendisini yeniliyor, hükümet sistemi değişikliğini de bu alanda değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum” sözleriyle tamamladı.
Independent Türkçe