Görevini yakında devredecek İngiltere Merkez Bankası Başkanı, iklimsel çöküşün milyonlarca kişinin yatırımını "değersiz" hale getirebileceği konusunda uyardı.
Mark Carney finans sektörünün yaklaşan krizi henüz anlayamadığını ve fosil yakıtlardan kurtulmak için "yeterince hızlı hareket etmediğini" öne sürdü.
Şubat 2020'de Birleşmiş Milletler'in (BM) iklim faaliyeti ve finans özel elçisi olacak Carney bu yorumları, bir kısmında Greta Thunberg'in konuk-düzenleyici olduğu ve pazartesi günü yayımlanacak BBC Today programında yaptı.
Şu an getirisi çekici görünse de emeklilik fonlarının fosil yakıtlardan çekilmesi gerekip gerekmediği sorulduğunda Carney şunları söyledi:
Durum böyle olmasa da şu argüman öne sürülebilir. Eğer bu varlıkların önemli kısmı değersiz hale gelecekse, neden durumun ileride böyle olacağı konusunda net olmak için bu argümanı öne sürmeleri gerekebilir. Tüm o petrolü ve doğal gazı yakarsak karbon bütçesini karşılamamız mümkün değil. Kömür varlıklarının yüzde 80'ine kadarı ve işlenmiş petrol rezervi varlıklarının yaklaşık yarısına kadarı heba olacak.
İngiltere Merkez Bankası daha önce 16 trilyon sterlinlik (yaklaşık 125 trilyon TL) varlığın iklim değişikliği nedeniyle yok olabileceğini ve salım azaltma çalışmalarında ön planda olan şirketlerin cömertçe ödüllendirilebileceğini öne sürmüştü.
The Guardian'a ekimde yaptığı açıklamada Carvey, "Çözümün parçası olacakları için bu süreçte çok başarı elde edecek endüstriler, sektörler ve firmalar var" demişti.
Ama aynı zamanda geride kalanlar olacak ve cezalandırılacaklar.
BBC'ye konuşan Carney yatırımları geri çekmeye ilişkin olarak şirketlerin "nihayetinde halkın olan para hakkında karar vermek ve bu kararı meşrulaştırmak zorunda olduğunu" söylemişti.
Carney, "Her şirkete, her finans kuruluşuna, her varlık yöneticisine, emeklilik fonuna ya da sigortacıya soru: Planınız ne?" diye eklemişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu ay İngiltere Merkez Bankası, iklim değişikliğinin getirdiği risklere karşı finansal sistemin ne kadar dayanabileceğine dair kapsamlı testler yapan ilk merkez bankası olacağını açıklamıştı.
Yeni hevesli planlara göre Britanya'nın en büyük kredi ve sigorta kurumları, trilyonlarca sterlinlik varlıkları üzerinde zaten geçmeleri gereken finansal stres testlerine benzer biçimde iklim stres testlerine girecek.
Carney iklim değişikliğini "ufukta görünen bir trajedi" diye tanımladı ve "daha aşırı iklim olayları" yaşanacağı konusunda uyardı, ancak "aşırı olaylar bu kadar yaygın ve görünür hale geldiğinde bir şeyler yapmak için çok geç olacak".
Carney, "Gelecekteki problemlere bugünden değinecek siyasi liderler arıyoruz" dedi.
PA'dan da yararlanılmıştır
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent