Elm Sokağında Kabus’un (A Nightmare on Elm Street) canisi Freddy Krueger simgeleşmiş bir karakter, kırmızı-yeşil kazağı da öyle. Anlaşılan o ki bu renk kombini rastgele seçilmemiş.
Bir çocuk katilinden ve muhtemel tacizcisiden, insanları uykusunda sinsice yakalayan bir caniye dönüşen Freddy, korku filmleriyle ilgilenmeyenlerin bile bildiği bir karakter.
1930’larda Dracula ve Frankenstein neydiyse, 1980’lerde Freddy aynı şeydi. Bugün de izleyenlere korku salan, ikonik bir film canavarı.
Yeni filmleri geldikçe daha çok komedi unsuru bir karaktere dönüşse de (en azından Wes Craven, Elm Sokağı’nda Son Kabus’la - Wes Craven’s New Nightmare onu tekrar korkunç yapmaya karar verene kadar) Freddy hayranları zekice esprilerin ardında yatan kötü adamı unutmadı.
Bazen kurbanlarının üstüne çökmeden onları çene çalmasıyla öldürse de Elm Sokağı’nda Kabus 5’te Greta’yı kendine yedirmesi veya Carlos’un duyma sorununu kullanarak kafasını patlatması gibi uç düzeyde canice cinayetleri Freddy’nin sadistliği hiç bırakmadığını gösteriyor, sadece tatlı sosla servis edilir hale gelmiş durumda.
Fakat Freddy’yi simge haline getiren yalnızca yaratıcı cinayetleri veya akılda kalıcı diyalogları değil, aynı zamanda yanık ve kesik izleriyle dolu teninden siyah fötr şapkasına ve çizgili kazağına uzanan dış görünüşü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Elm Sokağı’nda Kabus’un yönetmeni Wes Craven, Freddy’nin kişilik özelliklerini şansa bırakmamış, buna kazağın kırmızı-yeşil tasarımı da dahil.
ScreenRant'ta yer alan habere göre Freddy Krueger’ın ilk Elm Sokağı’nda Kabus filminden bu yana giydiği çizgili kazağının renkleri rastgele seçilmemiş. Renk seçiminin nedeni Freddy’nin gizli bir Noel hayranı olması da değil. Wes Craven bu kombinasyonu Scientific American dergisinde, kırmızı-yeşil eşleşmesinin insan gözü tarafından en zor ayırt edilen renk eşleşmesi olduğunu anlatan bir makale okuduktan sonra seçmiş.
Bu yüzden Freddy’nin kazağı, bu denli mide bulandırıcı bir karakterle uyumlu şekilde, izleyende rahatsızlık uyandırmak üzere belirlenmiş.
Freddy’nin kazağında kullanılan kırmızı ve yeşil tonlarının özel olarak görüşte en çok zorlayan eşleşme olduğuna dikkat etmekte fayda var. Farklı ışık altında, izleyenlerin bir kısmı Freddy’nin çizgilerinin kırmızı ve siyah olduğunu sanmış fakat Craven’a göre çizgiler kırmızı ve yeşil.
Wes Craven’ın orijinal Elm Sokağı’nda Kabus’unda Freddy’nin kazağında sadece gövde bölümünde çizgiler var, kollarındaysa yok. Takip eden filmlerin tamamı, tam olarak bilinmeyen nedenlerden çizgileri kollara da eklemiş. Bu seçim, görsel rahatsızlık hissini derinleştirmeyi amaçlamış olabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer