ABD’li siyasetçiler Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılına dair 738 milyar dolarlık bütçesi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda (NDAA) görüş birliğine vardı.
ABD Temsilciler Meclisi ile Senato’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin aylar süren müzakereler sonunda mutabık kaldığı tasarının aralık bitmeden Kongre tarafından onaylanması bekleniyor.
Şu anda Temsilciler Meclisi tarafından geçen tasarının bir sonraki durağı Kongre olacak, oradan Beyaz Saray'daki Başkan Donald Trump'ın onayına sunulacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Görüşmeler sonrasında Rusya ve Çin ile mücadele, federal çalışanlar için ebeveynlik izni ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süredir gündeminde olan “uzay gücü” gibi kararlar alındı.
Türkiye açısından dikkat çekici olan ise tasarının Trump'a yaptırım çağrısı yapması.
Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye'ye yönelik yaptırım çağrısında bulunan NDAA, aynı zamanda Lockheed Martin Corp tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye tesliminin kısıtlanmasından söz ediyor.
Washington ile Ankara'nın F-35 ve S-400 sistemlerinin bir arada çalışıp çalışmama konusunda uzun süredir ciddi bir anlaşmazlık yaşadığı biliniyor.
Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında ise Türkiye'nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor.
Pentagon'un 2020 yılı bütçesinde Türkiye'ye yönelik yaptırımların önünü açan bir başka konu ise yine Ankara'nın Moskova ile kurduğu ilişkiler kapsamında ele alındı.
Buna göre TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projelerinden de Türkiye'ye yaptırımların önünün açılması bahsediliyor.
Bütçe tasarısında halihazırdaki yabancı savaşçılara 71.5 milyar dolar ödeneceği de bir başka dikkat çekici madde.
Buna göre, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyor.
Bütçe raporunda, "Konferans üyeleri (Senato ve Temsilciler Meclisi Konferans komitesi), Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını destekliyor. Bu nedenle Savunma Bakanlığı, Türkiye tarafından satın alınan tüm F-35 uçaklarının geri alınmasını destekliyor." ifadesine yer verildi.
Independent Türkçe, Ajanslar