Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi: Toplama kampındakiler mezun oldu ve çok mutlular

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi, “eğitim kampı” diye niteledikleri kamplarda tutulanların çoğunun mezun edildiğini iddia etti

ABD Temsilciler Meclisi'nde yakın zamanda Çin'e insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım öngören yasa tasarısı onaylanmıştı (Reuters)

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Shohrat Zakir, bugün yaptığı açıklamada “eğitim kampı” diye nitelendirilen kamplarda tutulanların “mezun edildiğini” ve evlerine dönerek “mutlu bir yaşam sürdüğünü” iddia etti. Reuters’ın aktardığına göre Zakir ayrıca yeni öğrencilerin kamplara “gelme ve gitme özgürlüğü” diye belirtti.

Birleşmiş Milletler ve insan hakları grupları, terör karşıtı kampanyanın parçası olarak gözaltında tutulduğu öne sürülen, çoğu Uygur olan kişilerin sayısının bir veya iki milyon olduğu tahmininde bulunuyor. ABD ve bazı Batılı ülkeler bu tahminlerin ardından sert açıklamalarda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Zakir, yabancı medyada yer alan tahminlerin “tamamen uydurma” olduğunu söyledi fakat konuya dair herhangi bir detay vermedi.

Zakir, “ABD tedirgin ve bu yüzden Sincan’a karşı lekeleme kampanyası başlattı” diye ekledi.

Fakat hiçbir güç Sincan’ın istikrar ve kalkınma yönündeki ilerlemesini durduramaz.

ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan ve Çin’in Müslüman Uygur azınlığa karşı tutumunu nedeniyle Çin’e yaptırım öngören yasa tasarısına dair Zakir, “Uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Çin’in iç işlerine kabul edilemez bir müdahale” ifadelerini kullandı.

Bahsi geçen yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nde bire karşı 407 oyla kabul edilmişti.

Çin uzun zamandır Uygurlara karşı kötü muamele uygulandığını sürekli reddediyor ve şu ana kadar kamplarda tutulanların sayısına dair resmi bir açıklama yapılmadı. 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU