Gazeteci Behnam Gholipour, İranwire sitesinde yayınlanan makalesinde İran’da benzin zammına yönelik protestolarda güvenlik güçleri tarafından hedef alınan göstericilerin İran lideri Ali Hamaney’in de favori silah markası olan Dragunov’la öldürüldüğünü iddia etti.
#دراگانوف؛ سلاح محبوب رهبر که با آن جمجمه معترضان را هدف قرار دادند.
— Behnam Gholipour (@beehnam) December 3, 2019
گزارشم درباره نقش و اهمیت این سلاح نزد #علی_خامنهای و نیروهایی که از این سلاح در سرکوبها استفاده میکنندhttps://t.co/1Lzeh4GtRQ pic.twitter.com/R3ka2f7BeH
Dragunov marka keskin nişancı tüfeği, Haziran 2017’de İran'ın başkenti Tahran'daki Meclis binasına IŞİD tarafından yapılan saldırı esnasında da güvenlik güçlerinin elinde görüntülendi.
IŞİD saldırısından yaklaşık bir ay sonra Kurban bayramı namazında elinde Dragunov marka silahla hutbeye çıkan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran medyasında gündem oldu.
Hamaney, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan günler önce Ramazan bayramı namazı için çıktığı hutbede de benzer şekilde Dragunov ile görüntülendi.
Hamaney’in Haziran 2019’da Ramazan bayramı için namaz hutbesine aynı şekilde Dragunov marka silahla çıkması, muhafazakar medyada düşmanlara verilen bir mesaj olarak değerlendirildi.
Mizan haber ajansı bu durumu “İsyan ederek hak sözü dinlemeyen kafirler, sapkınlar ve münafıklara karşı cihada hazırız” şeklinde açıkladı.
Hamaney’in Dragunov ile hutbelere çıkışı sosyal medyada rejim yanlıları tarafından “müesses nizamın değerlerini korumak” şeklinde yorumlandı.
Dragunov’un Irak ve Suriye’de İran destekli milis gruplar tarafından kullanıldığı biliniyor.
Türkiye'de Kanas olarak bilinen Sovyet yapımı yarı otomatik ve uzun menzilli Dragunov, günümüzde dünyada en çok kullanılan keskin nişancı tüfeklerinin başında geliyor.
İran’daki gösterilerde Dragunov
Dragunov marka silah İran’ın geleneksel ordusu, Özel Kuvvetler ve Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı İmam Hüseyin Tabur’unun envanterinde bulunuyor.
Sokak olaylarının bastırılmasında görev alan İmam Hüseyin güvenlik birimi, eğitim ve tatbikat safhalarında Dragunov marka silah kullanıyor.
İmam Hüseyin Taburu İran’da 15 Kasım tarihinde benzin zammına tepkiyle başlayan gösterilerin bastırılmasında görev aldı.
İran’ın Kerec kentindeki gösterilerde öldürülen Puya Bahtiyari’nin annesi Nahid Şirpişe oğlunun ölümüne ilişkin yapmış olduğu açıklamada, “Oğlum uzun boyluydu ve gösterilerde en ön safta yer alıyordu. Keskin nişancıların hedefi olan oğlum başından vuruldu” ifadelerini kullandı.
مادر #پویا_بختیاری :قد پسرم بلند بود و میان جمعیت دیده میشد. تکتیرانداز پیشانى او را هدف گرفته بود. در بیمارستان، بعدازاینکه فهمیدم پسرم کشتهشده با صداى بلند شعار دادم. ما باورمان نمیشد دولت چنین رفتار وحشیانهای با مردم معترض داشته باشد#اعتراضات_پاییز_۹۸ #اعتراضات_سراسری pic.twitter.com/whDPYOYGtb
— ایران وایر (@iranwire) December 2, 2019
Görgü tanıklarına göre, başkent Tahran’daki gösterilerde hayatını kaybeden Hasan Tavusi, hiçbir kurşun sesi duyulmadan yere yığıldı; ölüm sebebinin ise kalbine isabet eden keskin nişancı ateşi olduğu belirtildi.
#حسن_طاووسی مهندس عمران اهل کیانشهر در جریان اعتراضات تهران با ۲ گلوله از راه دور (زیر قلب و پهلو) کشته شد.
— Azadeh Khorasani (@AzadehKhorasan) November 30, 2019
شاهدان عینی اظهار داشتندصدای هیچ شلیکی را نشنیدند و فقط ناگهان دیدندایشان به کف زمین افتاد، این بدان مفهوم است که از راه دوربا اسلحه دوربیندار کشته شده است.#IranProtests pic.twitter.com/dbiwZ3Ozyc
İran'ın Irak sınırında bulunan Kirmanşah eyaletine bağlı Civanrud ilçesinde güvenlik güçleri Adliye binasının çatı katından göstericilere ateş açarken görülmüştü. Son gösterilerde Civanrud'da 15 sivil hayatını kaybetmişti.
لحظە بە گلولە بستن معترضان از پشت بام ساختمان دادگستری شهر #جوانرود
— Amjad Hossein Panahi (@amjad_panahi) November 28, 2019
در اعتراضات روزهای گذشتە شهر #جوانرود دستکم ١٥ شهروند بر اثر شلیک مستقیم نیروهای امنیتی رژیم ایران کشتە و تعدادی نیز زخمی شدند. pic.twitter.com/hRaqsZlhPv
İran’daki eylemlerden sonra hutbeye silahla çıkan Hamaney’in bu görüntüsü merak uyandırdı. Oysa İslam kültüründe silahla minbere çıkmak bir gelenek.
Eskiden hükümdarlar ellerinde asa ve kılıçla çıkarlardı. Birçok ülkede bu gelenek artık sürdürülmüyor. Ancak İran’da dini liderler, silahla çıkmayı tercih ediyor.
© The Independentturkish