Fransa son yılların en büyük grevine sahne oldu.
Grevin nedeni işçilerin karşı karşıya bırakıldığı bir ikilem.
Hükümetin daha geç yaşta emekli olma ya da emeklilik maaşında düşüş tercihi arasında bıraktığı işçiler Perşembe günü genel greve gitti.
Başta başkent Paris'teki Place de La Republique meydanı olmak üzere kentin birçok noktasında eylemciler ile polis karşı karşıya geldi.
Milyonlarca işçinin greve gitmesi nedeniyle eğitim, ulaşım ve sağlık hizmetleri aksadıb
Ülkenin en uzun süren protestosu halini alan sarı yeleklilerin gösterilerinde Fransız polisi sıklıkla kullandığı orantısız güç nedeniyle eleştirilere hedef oldu.
İnsan hakları örgütü Amnesty International, "Fransız polisi, barışçıl bir şekilde gösteri yapan ve kamu düzenini tehdit etmeyen protestoculara karşı sıklıkla plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullandı. Polisin aşırı güç kullandığını ispatlayan birçok belge bulunuyor." açıklamasında bulundu.
Fransız yasalarına göre, güvenlik güçlerinin plastik mermiyle kişilerin kafasını hedef alması yasaklanıyor. Buna rağmen, polis sıklıkla gazetecileri ve göstericileri hedef alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Son 1 yılda polisin gösterilerde kullandığı orantısız güç nedeniyle 1 kişi ölürken, 26 kişi gözünü kaybetti, 5 kişinin eli koptu ve yaklaşık 500 kişi yaralandı.
Öte yandan, gösterilerde 12 binden fazla kişi göz altına alındı, 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi.
Son gösterilerde polis başkentte 80'den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Anadolu Ajansı muhabiri gözünden yaralandı
Başkent Paris'te emeklilik reformu protestolarını yakından takip eden Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Yalçın polisin attığı gaz kapsülü ile yaralandı.
Güvenlik güçlerinin fırlattığı gaz kapsülünün yüzündeki maskeyi delmesi sonucu yaralanan ve tedavisi süren Yalçın'ın gözünü kaybetme riski bulunuyor.
Yalçın'ın yanı sıra Taha Bouhafs ve Gaspard Glanz da gösterilerde yaralanan diğer gazeteciler.
Independent Türkçe, Ajanslar