Barzani, Irak Başbakanı’nın istifa kararından sonra konuştu: Diktatörlüğe dönüşmeyecek her adımı destekleriz

Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesut Barzani, ülkedeki her gelişmeyi yakından takip ettiklerini söyledi

Mesut Barzani / Fotoğraf: AA

Ülkedeki yolsuzluk ve ekonomik kriz nedeniyle Irak'ta 1 Ekim'de başlayan gösteriler devam ediyor. 

Ölüm haberlerin geldiği ülkede siyasette de sıcak gelişmeler yaşanıyor. Irak Başbakanı Adıl Abdülmehdi'nin istifa etmesi beklenirken anayasa değişikliği de siyasilerin gündemide. 

Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesut Barzani, gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.  

Mesut Barzani, Twitter hesabındaki açıklamada, “Diktatörlük döneminin izlerini silecek, o dönemin geri gelmesini engelleyecek ve krizin sona ermesi için atılacak tüm adımları destekliyoruz” dedi.

Anayasa değişikliğinde tüm tarafların haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Barzani, “Yapılacak tüm değişikliklerde ve atılacak adımlarda tarafların haklarının korunması göz önünde tutulmalı ve söz konusu değişiklikler anayasa temel alınarak yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasalar çerçevesinde göstericilerin meşru taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Barzani, şunları kaydetti:

“Halka şiddet kullanılması kabul edilemez. Masum insanların öldürülmesi kabul edilemez, şehitlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum.”

Kürtler, Abdulmehdi'nin döneminde yol katetti

Barzani'nin Kürtlerle iyi ilişkilere sahip Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin dün istifa edeceği kararını duyurmasından sonra böylesi bir açıklama yapması dikkat çekti.

IKB’li kimi yöneticiler, Irak'taki hükümet karşıtı gösterilerde Abdulmehdi'yi desteklemiş, sorunun bir yıldır görevde olan başbakanla alakalı olmadığını, 15 yıldır ihmal edilen anayasanın uygulanmaması olduğunu belirtmişti. 

Erbil yönetimi, Abdulmehdi'nin başbakanlık koltuğunda olmasını iyi bir fırsat kabul ederek, 2014 yılından bu yana IKB ve Bağdat arasındaki petrol bütçe sorunun çözümü için yol katetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU