Bilim insanları, yıldızların nasıl işlediğini kavramamıza yardımcı olmuş süpernova patlaması kalıntılarını en sonunda buldu.
Astronomlar, onlarca yıl önce bir yıldızın devasa bir patlamayla yok olmasının ardından kalıntılarının oluşturduğu nötron yıldızının peşine düşmüşlerdi. 30 yıllık araştırmanın ardından Cardiff Üniversitesi'nden bilim insanları artık bu yıldızı gördüklerini söylüyor.
1987A ismiyle bilinen süpernova patlaması astronomlar açısından çok önemli. İlk kez 23 Şubat 1987'de görüldü ve Dünya'dan çıplak gözle gözlemlenebilecek şekilde aylar boyunca Güneş'ten 100 milyon kat daha güçlü parladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu bilim insanlarına çok büyük bir yıldızın yaşamını ve ölümünü görece yakın plandan inceleme fırsatı vermişti. 1987A Büyük Macellan Bulutu ismi verilen yakın bir galakside yer alıyor ve 160 bin ışık yılı uzaklığıyla Evren ölçeğinde düşünüldüğünde görece yakın bir konumda bulunuyor.
Astronomlar, bu devasa yıldızın kendi içine çökmesiyle arda kalan çekirdeği olan nötron yıldızını 30 yılı aşkın süredir arıyordu. Nötron yıldızı görünmesini engelleyen muazzam bir kozmik toz bulutunun arkasına saklanmıştı.
Ancak astronomlar en sonunda bu kayıp yıldızın olası konumunu tespit etmeyi başardıklarını ifade ediyor. Bu toz bulutun belirli bir kısmı çevresindeki diğer alanlardan daha parlak görünüyor. Buranın nötron yıldızının bulunduğu konum olduğu sanılıyor.
Araştırmanın başyazarı Cardiff Üniversitesi, Fizik ve Astronomi Fakültesi'nden Dr. Phil Cigan şunları ifade etti:
Bu bulutun içerdiği süpernova kalıntıları içinde bir nötron yıldızı bulunduğu ilk kez söyleyebiliyoruz. (Yıldızın) ışığı çok kalın bir toz bulutuyla perdelenmiş durumda (ve bu perde) araba farını örten bir sis gibi nötron yıldızından gelen ışığın pek çok dalga boyunda doğrudan ulaşmasını engelliyor.
Bilim insanları şimdi dünyanın bu yıldıza dönüp yeniden bakmasını, bu tür yıldızların nasıl öldüğü ve sonrasında neler olduğu hakkında daha fazla bilgiye ulaşılmasını umuyor.
Araştırmanın başını çeken başka bir isim, Dr. Mikako Matsuura da şunları söyledi:
Yeni bulgularımız, astronomların arkalarında bu son derece yoğun nötron yıldızlarını bırakarak yaşamları sonlanan devasa yıldızları daha iyi kavramalarını sağlayacak. Bu nötron yıldızının bulutun arkasında varolduğundan ve kesin konumunu bildiğimizden eminiz. Belki gelecekte bu toz bulutu açılmaya başladığında, astronomlar bu nötron yıldızını ilk kez doğrudan görme imkanına sahip olacak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent