UNICEF: Dünyanın en yoksul çocukları 5. yaş günlerini görmeden “önlenebilir sebeplerden” ölmeye devam ediyor

20 Kasım Dünya Çocuk Günü öncesi paylaşılan yeni rapor, çocuklar için hayat süresi, yaşam koşulları ve sağlık şartlarında iyiye gidildiğini ancak ibrenin en fakir ve en savunmasız çocuklara karşı işlemediğini gösteriyor

BM raporuna göre dünya genelinde milyonlarca çocuk, yoksulluk, ayrımcılık ve marjinalleşme nedeniyle hala risk altında (AFP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) hazırladığı son rapor, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamında 30 yıl önce verilen taahhütlerde istikrar katedilemediğini ortaya koyuyor.

20 Kasım Dünya Çocuk Günü öncesi yayımlanan yeni raporda UNICEF’in sözleşmeye taraf ülkeleri verilen taahhütlere bağlı kalmaya çağırdığı ifade ediliyor.

UNICEF raporunda, anlaşmanın kabul edilmesinden bu yana, 5 yaş altı ölüm oranının küresel düzeyde yaklaşık yüzde 60 oranında düştüğü, yetersiz beslenen çocukların oranının neredeyse yarı yarıya azaldığı bildiriliyor.

Sözleşme ayrımcılık yapmama, korunma hakkı ve çocukların yararına hareket etme dahil yol gösterici ilkelerini yansıtan birçok anayasa, yasa ve politikanın hazırlanmasında etkili olurken, yeni raporsa ilerlemenin “eşit paylaşılmadığını” gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En yoksul çocukların hala 5. yaş günlerine ulaşmadan önce “önlenebilir sebeplerden” yaşamını yitirebildiğini kaydeden kuruluş, en dezavantajlı milyonlarca çocuğun, yoksulluk, ayrımcılık ve marjinalleşme nedeniyle hala risk altında olduğunu hatırlatıyor.

UNICEF ayrıca, dünyadaki çocukların eski tehlikelerle yüzleşmeye devam ederken yeni risklerin de ufukta belirdiğine dikkati çekiyor.

Diğer taraftan çocuklarda hastalıklara karşı bağışıklık kazanma oranları 2010’dan bu yana yavaşlarken, çocukluk çağında görülen ölümcül kızamık vakalarında artış yaşandığı belirtiliyor.

Eğitimdeki ilerlemenin de sıkıntılı olduğunun kaydedildiği raporda, okula gidemeyen ilköğretim düzeyindeki çocuk sayısının 10 yıldan fazla süredir sabit kaldığı ve okula gidenlerin çoğununsa temel eğitim alamadığı ifade ediliyor.

“Siyasi irade ve kararlılık bu şartları değiştirir”

İklim değişikliğine karşı son yıllarda seslerini duyuran gençlerin sayısının arttığını hatırlatan BM ajansı, “İklimdeki hızlı değişimler hastalıkların yayılmasına, aşırı hava olaylarının yoğunluğunun ve sıklığının artmasına ve gıdayla su güvensizliğinin oluşmasına yol açıyor” ifadelerini kullanıyor.

Siyasi irade ve kararlılığın olduğu yerlerde çocukların yaşamlarının geliştiğine inandıklarını kaydeden UNICEF, gelecek 12 ay boyunca sözleşmenin sunduğu vaatleri tüm çocuklar için gerçeğe dönüştürmeyi amaçlayan kapsamlı bir küresel diyalogu teşvik edeceklerini belirtiyor.

 

 

Kuruluşun yaptığı son çalışmayı değerlendiren UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, çocuklar için hayat süresi, yaşam koşulları ve sağlık şartlarında iyiye gitmeye dair bir artış yaşandığını ancak ibrenin en fakir ve en savunmasız çocuklara karşı işlemediğini vurguluyor.

Sağlık, beslenme ve eğitimde sürüp giden zorluklara ek olarak çocukların bugün iklim değişikliği, internet ortamında taciz ve siber zorbalık gibi yeni tehditlerle mücadele etmek zorunda kaldığını ifade eden Fore, "Yenilik, yeni teknolojiler, siyasi irade ve kaynak artışıyla, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme vizyonunu dünyanın her yerindeki tüm çocuklar için gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olacağız" diyor.

BM “çocukluğu” nasıl tanımlıyor?

20 Kasım 1989’da kabul edilen ve 190’dan fazla ülke tarafından onaylanan sözleşme, dünya tarihinde en hızlı ve en yaygın şekilde hayata geçirilen uluslararası anlaşma niteliği taşıyor.

Sözleşme, 18 yaşına kadar süren “çocukluğu”, çocukların haysiyete yakışır şekilde büyümesine, öğrenmesine, oynamasına ve gelişmesine izin verilmesi gereken özel bir dönem olarak kabul ediyor.

1954’te kabul edilen Birleşmiş Milletler Dünya Çocuk Günü, “uluslararası birlikteliği sağlama, dünyadaki çocuklar arasında farkındalık yaratma ve çocukların refahını artırma” temennileriyle her yıl 20 Kasım'da kutlanıyor.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU