Aksaray’da Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda özel eğitim sınıfında öğrenim gören otizmli çocukların diğer çocukların velisi olduğu belirtilen kimi kişilerce yuhalandığı iddia edildi.
Bu kişilerin otizmli çocuklara eğitim veren özel sınıfın kapatılmasını istediği de öne sürüldü.
Birkaç günden beri devam ettiği öğrenilen gerginlik otizmli çocukların anneleri tarafından çekilen kimi görüntülerin sosyal medyaya düşmesiyle kamuoyunda duyuldu.
Haberin ardından otizm dayanışma dernekleri ve çocukları otizmli olan aileler başta olmak üzere pek çok çevreden tepki yağdı.
Olayları başlatan söylenti
Konuyla ilgili ulaştığımız ve kendi çocuğu da aynı okulda okuyan Aksaray Otizm Dayanışma Derneği üyesi Neriman Gün, yaşanan gerginliğin bir söylenti üzerine başladığını öne sürdü.
Okulda otizmli çocuk sayısı artınca diğer öğrencilerin başka okullara nakledileceği şeklinde bir söylenti çıkıyor. Bunun üzerine diğer veliler de mahallemizde başka okul yok çocuklarımızı nereye göndereceğiz diyerek tepki gösteriyorlar. Bunun tamamen bir yanlış anlamadan kaynaklandığı ortaya çıktı.
“İleri derece otizm olanlar ayrı okula gönderilecek”
Gün, sorunun valiliğin de müdahelesiyle çözüldüğünü belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi:
Çocuklarımız okuldan gitmeyecek. Daha hafif olanlar kaynaştırma programı kapsamında özel eğitim sınıflarında eğitim görmeye devam edecekler. Daha ileri derecede olanlar için ise ayrı bir okul kurulacak.
Çocuklar arası gerginlik de tansiyonu yükseltmiş
Konuyla alakalı olarak Independent Türkçe’nin ulaştığı ancak adının verilmesini istemeyen bir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise yaşanan sorunla ilgili şu iddiada bulundu:
Normal şartlarda Aksaray merkezde diğer okullarda da otizmli öğrenciler var. Ancak şu an özel eğitim verilen tek sınıf Mehmetçik İlkokulu’nda. Burada bir yoğunlaşma olunca geçtiğimiz aylarda çocuklar arasında bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bir gerginlikte bir çocuğun eli kaza sonucu kırılınca bazı veliler tepki gösteriyor
Gün: “Çocuklar arasında ufak tefek sorunlar olmuş”
Otizmli çocuk annesi Neriman Gün, bir çocuğun kolunun kırıldığı iddia edilen olayı duymadığını ancak bir sınıfta otizmli bir çocuk ile bir başka çocuk arasında ufak tefek sorunlar yaşandığını ancak bunun abartılacak bir şey olmadığını her zaman bu tür olayların her okulda yaşanabileceğini belirtti
Otizmli çocukların aileleri yaşananlara tepki gösterdi / Video: Aksaray Otizm Dayanışma Derneği Facebook sayfası
Valilikten yuhalama iddiasına yalanlama
Bu arada Aksaray Valiliği’nden de konuyla alakalı yapılan açıklamada Mehmetçik İlkokulunda otizmli öğrencilerin "yuhalandığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Açıklamada okulda 32 derslik olduğu, 42'si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplamda 334 öğrencinin öğrenim gördüğü belirtildi.
Özel eğitim öğrencilerinin okulda 5 yıldır öğrenime devam ettiği bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:
Bazı medya organlarında yayımlanan 'Aksaray'da otizmli çocuklar yuhalandı' haberi gerçeği yansıtmamaktadır. Çocuklar okulda normal eğitim öğretime devam etmektedir. 2020 yılı yatırım programında 12 derslikli bir özel eğitim okulu planlanmış olup konu ile ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır.
Okul Müdürü hakkında soruşturma
Bu arada otizmli öğrenci ailelerinin tepki gösteren aileleri desteklediğini öne sürerek tepki gösterdikleri okul müdürü hakkında da Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Son olarak mahallede çıkan “Çocuklarımızı başka okula gönderecekler” söylentilerinin nereden kaynaklandığını sormak için aradığımız Kaleli Mahallesi Muhtarı Şükrü Genç, konuşmak istemediğini belirtti.
Kuyumcu: MEB, Otizm eylem planını halen hayata geçirmedi
Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ise farklı zihinsel gelişim gösteren öğrencilere yönelik çok sık sık ayrımcılık yaşandığını belirterek şu iddialarda bulundu:
2016 yılında açıklanan otizm eylem planını hala uygulamaya geçiremeyen ilgili bakanlıklar özellikle Milli Eğitim Bakanlığı yaşanan olayların sorumlusudur. Farklı zihinsel gelişim gösteren çocukların olduğu okullarda, farklı gelişim gösteren bireylerle iletişim konusunda hem tipik gelişen akranları hem de velilerin mutlaka bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Milli eğitim bakanlığı gerekeni yapsaydı bu olayları yaşamazdık. Bir grup insanın otizmli bireyleri istemiyor olmasını konuşmak bu sorunu çözmez, sorunu büyütür. İnsanlara doğru bilgilendirme yapılmadığı zaman şu an olduğu gibi bilinçsizce hareket ederler.
Milli Eğitim Bakanı: Böylesine münferit bir olayın yaşanması kabul edilemez
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aksaray'da otizmli öğrencilere yönelik çirkin tepki ile ilgili "Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken böylesi bir münferit olayın yaşanmış olması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.
Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Aksaray'da özel eğitim sınıflarının kapatılmasını isteyen velilerin otizmli öğrencileri yuhaladığı" iddialarına ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:
Bir tarafta otizmli çocuklarımızla çocuklarını aynı okulda okutmak istemeyen veliler. Bir tarafta, engellilere yönelik toplum hizmetiyle 54 bin aileye destek sağlayan lise öğrencileri. İkisi de bu ülke. Hizamızı çocuklardan almamız gerektiğinin kanıtı...
Bir tarafta otizmli çocuklarımızla çocuklarını aynı okulda okutmak istemeyen veliler. Bir tarafta, engellilere yönelik toplum hizmetiyle 54 bin aileye destek sağlayan lise öğrencileri. İkisi de bu ülke. Hizamızı çocuklardan almamız gerektiğinin kanıtı...
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) 7 Kasım 2019
© The Independentturkish