Hong Kong adasının doğusundaki Cityplaza AVM'ye giren küçük gösterici grubu, bir kafeteryanın işleyişini engelledikten sonra kapalı Starbucks mağazasını spreyle boyadı ve dükkan camlarını kırdı.
Göstericilerden biri Starbucks'ın iki kuyruklu bilindik deniz kızı logosunun üzerine, kahve zincirinin Hong Kong'taki kurumsal sahibine atıfla "Maxim, Hong Kong halkını sattı" yazarken, küçük bir grup şemsiyeleriyle güvenlik kameralarına karşı göstericiyi korudu. Grup daha sonra hızlıca bölgeden ayrıldı.
Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre polis harekete geçerken, göstericiler de hareket halindeydi. Geride yalnızca sprey boyanın keskin kokusunu bırakmışlardı. Yakınlardaki konut bölgesinden geçerken, yönetim yanlısı siyasi bir partinin semt ofisine zarar vermek için duraksayan grup, daha sonra ara sokaklara dağıldı.
Bu, son birkaç haftadır Hong Kong genelinde yaşanagelen bir sahne. Maxim'in kurucusu James Wu'nun kızı Annie Wu'nın Birleşmiş Milletler'de Hong Kong protesto hareketi aleyhine konuşmasından sonra, Maxim şirketinin birçok markası Hong Kong'daki yönetim ve Çin yanlısı işletmelere karşı yeni başlatılan "yeniden dekorasyon", "rehabilitasyon" veya "boykot" kampanyasının hedefi haline geldi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bir işletmenin grafiti, posterler, cam kırma veya düpedüz kundaklama eylemlerinin hedefi olup olmayacağı üç aşamada belirleniyor.
Grafiti eylemlerine katılan 18 yaşındaki bir gösterici, "Yönetim yanlısı bazı dükkan ve şirketlerin faaliyetlerini durdurmaya çalışıyoruz. Bana kalırsa bu dükkanlar bizi demokrasiden alıkoyuyor ve hatta bize zarar vermeye çalışıyor" dedi.
Aylardır süren gösteri hareketi, Hong Kong'un 2003 yılındaki Sars salgınından bu yana en büyük zorluklardan biriyle karşı karşıya kalan ekonomisi üzerinde ciddi bir etkiye neden oldu. Haziran-Eylül çeyreğinde yüzde 3,2 daralan ekonomi, perşembe günü resmi olarak resesyona girdi.
Hong Kong'un Mali Sekreteri Paul Chan'a göre, haziranda başlayan gösterilerden bu yana yaklaşık 100 restoran kapanırken, özellikle Çin anakarası kaynaklı turizm rakamlarındaki düşüş nedeniyle yaşanan sıkışıklık lüks AVM'lerde de hissediliyor.
Hedef alınan şirketlerin bir bölümü Maxim'e ve metro sistemini işleten Demiryolları Toplu Taşıma Şirketi'ne (MTR) ait. Diğerleri arasındaysa Çin bankalarına ait ATM'ler ve Çin anakarasıyla olan bağlantıları sebebiyle Best Mart 360 mağaza zinciri yer alıyor.
MTR'nin gösteri bölgelerine metro hizmetini kısıtlaması ve sonrasında gösteri günlerinde tüm metro hattını durdurmasıyla birçok gösterici şirketin Hong Kong yönetimini desteklediğini düşünmeye başlarken, MTR istasyon girişleri göstericilerin vandalizm ve kundaklama eylemlerinin revaçtaki hedefleri oldu. MTR'nin sahip olduğu AVM'ler de ikincil hedefler halini aldı.
Bu yazının yayımlandığı tarih itibarıyla MTR şirketi The Independent'ın e-postayla sorduğu sorulara yanıt vermemişti.
Maxim'se, bir açıklamayla Annie Wu'nin şirket çalışanı olmadığını belirtti. Firma, zarar gören dükkan sayısı ve zararın maddi boyutuna ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.
Göstericilerin ve Hong Kong sakinlerinin sadece bir kısmı açıkça vandalizm eylemlerine dahil olurken, gündelik hayatın holdingler ve kurumsal AVM'lerin tekelinde olduğu bir şehirde daha barışçıl boykot stratejisi kendine has zorlukları beraberinde getiriyor.
Hong Kong her ne kadar dünyanın en özgür ekonomilerinden biri olarak ün salmışsa da, günlük hayatın büyük bir kısmı perde arkasında, yönetimle güçlü bağlara sahip ve kalabalık şehrin en değerli emtiası olan taşınmazlara çok büyük yatırımlar yapmış olan az miktarda iş adamının başını çektiği holdingler tarafından kontrol ediliyor.
Rağbet gören zincirlerin birçoğu Hong Kong yönetimiyle veya Çin anakarasıyla bağlantılı holding ve iş adamlarına uzanıyor.
Çin'in CITIC grubu ucuz ve uygun öğünleri nedeniyle Hong Kong'un demirbaşlarından biri haline gelen McDonalds'ın kontrol hissesine sahipken, kafeleri ve AVM kafeteryaları hedef alınan Starbucks'sa Hong Kong'ta Maxim tarafından işletiliyor. Japon "noodle" zinciri Yoshinoya da yerel işletmecinin Hong Kong yönetimini desteklediği iddiaları sebebiyle göstericilerce eleştiriliyor.
Boykot kampanyasının organizasyonuna yardımcı olan Kevin isimli gösterici, "Gösteriler öncesinde birçok insan Maxim'in Hong Kong toplumunda oynadığı role dair pek bir şey bilmiyordu" dedi.
İnsanlar hayatımızın AVM'lerin konumuyla, demiryolu hatlarıyla nasıl büyük ölçüde dikte edildiğinin farkında değildi. Birileri MTR AVM'lerini boykot etme fikrini ortaya atınca neredeyse ne yapacağımızı bilemez hale geldik.
Göstericiler çözüm olarak, alışverişlerde kurumsal devler yerine tercih edilmek üzere çoğu aile şirketi olan gösteri yanlısı işletmelerin bir listesini hazırladı. Kullanıcılara hangi işletmelerin boykot edildiğini, hangilerinin ilerici ilkelere sahip olduğunu belirten ve bunların konumlarını gösteren listeye Facebook'tan ve Whats Gap isimli yeni bir uygulamadan ulaşılabiliyor.
Haziranda Hong Kong yönetimi karşıtı gösterilerin başladığı dönemde açılan Around Wellington gibi göstericilerle aynı çizgideki kafelerin işlerinde büyük bir artış gözlemleniyor. Ana gösteri alanlarından sadece bir kilometre uzaklıkta, merkezi Hong Kong adasında bulunan kafe, göstericilere kaostan uzakta bir mola imkanı sunuyor.
Sahipleri siyasi bir kafe işletmek istemediyse de, gösterileri destekleyen tabelalar koyup duvar ve kapılara müşterilerin kendi notlarını asmalarına izin verince kafe itibar kazanmaya başladı. Karını göstericiler için hukuki savunma sağlayan yasal bir fona bağışlamasıyla statüsü daha da sağlamlaştı.
Kafenin ortaklarından Jonathan Chan, "İnsanlar parasını benzer duruşa sahip kişileri desteklemek için harcamak istediğinden dükkanımızın işleri iki üç aydır artış gösteriyor" dedi.
Yeni açıldığımız için henüz yeni stratejimiz üzerine pek düşünmedik. Sadece gençlere destek olmak ve doğru olduğuna inandığımız şeyi yapmak istedik.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent