Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde 150 üyenin söz aldığı oturumlarda Suriye hükümeti, muhalefet ve sivil toplum temsilcileri Anayasa’ya ilişkin vizyon, görüş ve önerilerini aktardı.
Anayasa komite toplantıları, 45 kişilik yazım kurulunun katılacağı oturumlarla pazartesi devam edecek.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, toplantıların ardından yaptığı açıklamada, 3 gündür devam eden komite toplantılarının ilk bölümünü başarıyla tamamladıklarını vurgulayarak küçük kurula katılacaklarının teyidini aldıklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Pederson: Suriye'nin geleceğini tartışmak oldukça etkileyiciydi
Şüphe ve güven eksikliğine rağmen komite çalışmalarının iyi geçtiğini aktaran Pedersen, “Şu bir gerçek ki 150 kişilik Suriyeliler birbirine saygı göstererek birlikte oturdular, karşılıklı konuştular. Daha önce Suriye'nin geleceğine yönelik uzlaştığımız gündemi tartışmak oldukça etkileyiciydi" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Toplantı bitiminde 150 kişinin çalışmaları ve Anayasa Komitesi'nin iki eş başkanının çalışmalarından çok etkilendiğini, bunu komite üyelerine söylediğini aktaran Pedersen, "Bugün toplantıya son vermeden önce, anayasa yazım kurulunun 45 üyesi konusunda anlaşmaya vardık. 45 kişilik kurul pazartesi burada toplanacak. Dolayısıyla pazartesi günü çalışmalar devam edecek” diye konuştu.
“Bir sonraki toplantı Şam’da yapılsın”
Anayasa komitesinin rejimi temsil eden Eş Başkanı Ahmed Kuzbari, Pedersen'in ardından yaptığı açıklamada, pazartesi başlayacak 45 kişilik yazım kurulunun toplantılarının bir hafta süreceğini, ardından da komite toplantılarına iki hafta ara verileceğini ifade etti.
EŞ Başkan Kuzbari, "toplantıların genel olarak iyi bir ortamda geçtiğini" dile getirerek, 150 üyeden oluşan Anayasa Komitesi'nin bir sonraki toplantısının Şam'da yapılması tavsiyesinde bulundu.
“Bize herhangi bir taslak verilmedi, Anayasa yabancılar tarafından yazılmayacak”
Tüm üyelerin kurul çalışmaları için görüş bildirdiğini ve Suriye'de, 2012'de yazılan da dahil, 1920'den bu yana yazılan tüm anayasaların yazım kurulunun toplantılarında ele alınacağı bilgisini paylaşan komitenin muhalif Eş Başkanı Hadi el Bahra da, oluşturulacak yeni Anayasa’nın adil ve özgür olmasının önemli olduğunu söyledi.
Suriye Anayasası'nı Suriyelilerin yazacağını ifade eden Bahra, "Anayasa yabancılar tarafından yazılmayacak. Elimize herhangi bir taslak verilmedi. Tüm eski anayasa çalışmaları masaya yatırılacak. Anayasa çalışmaları Cenevre'de olacak. Güvenlik nedenleri ve muhalefet üyelerinin hayati tehlikeleri olduğu için Şam'da toplantıların yapılması mümkün değil" diye konuştu.
26 Eylül'de Birlemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres imzalı belgede ilan edilen prosedür kurallarına göre, komite, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.
Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti ile sivil toplum temsilcileri olmak üzere üç gruptan oluşuyor. Küçük yapı ise üç listeden seçilen on beşer kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.
45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu gerekiyor.
Independent Türkçe, ajanslar