Mart 2003’te Saddam rejimini devirmek için Irak’ı işgal eden ABD’nin ülkede bilinen 9 askeri üssü var. ABD, her ne kadar 2011'de Irak'tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. Hali hazırda ABD'nin Irak'ta yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.
ABD'nin Irak'taki askeri üsleri
Amerika, başkent Bağdat'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndaki Victory Askeri Üssü'nün yanı sıra buranın Taci bölgesinde de eğitim amaçlı olan Taci Askeri Üssü'ne sahip. Ülkenin batısındaki Enbar'da Habaniyye ve Aynü'l Esed adlı iki askeri üssü daha bulunan ABD, özellikle 2014 yazında IŞİD saldırıları sırasında bu üsleri aktif şekilde kullanmaya başlamıştı.
Selahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü
ABD, Kerkük'ün kuzeybatısındaki K1 Askeri Üssü'nün yanı sıra ülkenin ikinci büyük kenti Musul'da da askeri üslerle varlık gösteriyor. ABD güçleri Musul'da Kayarra Askeri Üssü'nde bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın askerlerini Suriye'den çekme kararının ardından gündeme gelen Erbil'deki Harir Hava Üssü de ABD güçlerinin bulunduğu üsler arasında yer alıyor. ABD'nin Uluslararası Erbil Havalimanı'nda da bir askeri üssü söz konusu.
Independent Türkçe’nin bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre ABD’nin, hem Kerkük’ün kuzeybatısındaki K1 askeri üssü hem de Erbil’deki Harir Hava Üssü’ne yerleşmek için hazırlıkları devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın “Irak’tan askerlerimizi çekmeyeceğiz ve yeni üsler inşa edeceğiz” mesajını ilettiği gelen bilgiler arasında.
“Amerikan askerleri Musul’a yerleşti”
Dün Irak'taki bazı yerel medyada, Musul Barajı'nı IŞİD’in olası saldırılarına karşı korumak ve güvenlik açıklarını kapatmak amacıyla ABD askerlerinin Musul'daki üslerden Haşdi Şabi ve güvenlik güçlerini çıkartarak, söz konusu üslere konuşlandıkları yönündeki bilgiler yer almıştı.
Irak İçişleri ve Savunma Bakanlıkları haberi yalanladı
Savunma Bakanlığı, ABD askerlerinin Musul'daki askeri üslerden Haşdi Şabi ve Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı güçleri çıkardığı ve söz konusu üslere yerleştiği yönündeki haberleri yalanladı.
İçişleri Bakanlığına bağlı Güvenlik Basın Merkezi ise yaptığı yazılı açıklamada, "Medyadaki bazı profesyonellikten uzak siteler tarafından yayımlanan ABD askerlerinin Musul'daki üslerden Haşdi Şabi ve güvenlik güçlerini çıkartarak, söz konusu üslere konuşlandıkları yönündeki bilgilerin kasıtlı ve gerçek dışı" olduğu belirtildi.
Yerel yöneticiler: ABD’nin Kerkük’e yerleştiğini biliyoruz
Geçen haftalarda da Amerikan askerlerinin Kerkük’ün kuzeybatısındaki K1 Askeri Üssü’ne yerleştiği haberleri basına yansımıştı. Olay Bağdatlı yetkililer tarafından yalanlandı ama eski Irak Milletvekili Şahavan Abdullah, askeri hareketliliğin sadece Kerkük'ün K1 Üssü'nde yaşanmadığını, Enbar vilayetindeki Aynü'l Esed Üssü ile Salahaddin ve Irak-Suriye sınırında da ABD'nin askeri hareketliliğinin söz konusu olduğunu ifade etti.
Öte yandan Kerkük İl Meclis Üyesi Muhammed Kemal ise, "ABD askerlerinin Kerkük'e gelerek K1 Üssü'nde konuşlandığını biliyoruz ancak hangi amaçla geldiklerini bilmiyoruz. Son dönemlerde IŞİD’in Kerkük il sınırındaki eylemleri arttı ve Irak güçleri bu durumu kontrol edemiyor. Bu konuda ABD askerlerinin gelmesini olumlu karşılıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Irak Başbakanı: Ülkede yabancı asker sayısı azalıyor
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de, geçen hafta başkent Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, Suriye'den çekilecek ABD askerlerinin Irak'ta konuşlanacağı ve bunun için de Washington yönetiminin yeni üsler inşa edeceğine dair iddialara değinmişti.
Abdulmehdi, iddiaların aksine ABD’liler dahil ülkedeki yabancı asker sayısının devamlı azaldığına dikkat çekerek "ABD'nin Irak'ta yeni üsler inşa edeceğine dair bana iletilen herhangi bir bilgi söz konusu değildir” demişti.