Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, sanayi üretimi Kasım 2018'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak son dokuz yılın en kötü performansını göstermiş oldu. Eylül 2009'da yıllık gerileme yüzde 8,29 seviyesindeydi.
Aylık performansa bakıldığında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 düştü. Beklenti aylık yüzde 0,2 artış, yıllık bazda ise yüzde 5,4 düşüş şeklindeydi.
Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Berlin School of Economics and Law Öğretim Üyesi Dr. Ümit Akçay, açıklanan verinin "krizin derinleştiğine" dair bir gösterge olduğunu söyledi:
Ekonomi yönetimi, 'müjdeler' açıklayadursun, kriz derinleşmeye devam ediyor: Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 azaldı. pic.twitter.com/zyBZIyexVR
— Umit Akcay (@umitak) January 14, 2019
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri aylık bazda incelendiğinde, Kasım 2018'de madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,7, imalat sanayi sektörü yüzde 0,1 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksi değişmedi.
Aynı sektörler Kasım 2017 ile kıyaslandığında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,8 azaldı.
Dünya Gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu ise imalat sektöründe çalışan sayısının artmaması durumunda krizde kalma riskinin devam edeceğine vurgu yaptı:
İmalat sanayinde çalışan sayısını ve oranını artıramadığımız sürece ekonomik krizde kalma riskimiz sürekli devam edecektir.
— Özcan KADIOĞLU (@okadioglu) 14 Ocak 2019
İmalat sanayi sektöründe Gelişmekte olan ülke ortalamasının çok altında istihdam barındırıyoruz. pic.twitter.com/6yGXRxdoB7
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, Kasım 2018'de bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 7,6 ile dayanıklı tüketim malı sektöründe gerçekleşirken, en fazla düşüş yüzde 3,5 ile yüksek teknoloji sektöründe oldu.
Ekonomist Mustafa Sönmez de konuyla ilgili yaptığı paylaşımda yılın son çeyreğinde negatif büyümenin derin olabileceğini aktardı:
Sanayide gerileme sürüyor. Kasım’ da yılık gerileme %6,5 u buldu. Ekim ayına göre sanayi kasımda binde 3 düştü.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) January 14, 2019
İmalatta yıllık düşüş % 7 nin üzerinde.
Son çeyrekte negatif büyümenin derin olacağının göstergesidir. pic.twitter.com/tdl8IZMRcc