Yorgun, hasta veya tembelken sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak 6 ipucu

Evde abur cubur bulundurmamak, mutlaka kahvaltı yapmak ve küçük atıştırmalıklar hazırlamak gibi detaylarla da yoğunken sağlıklı beslenebilirsiniz

(Nicepik) 

Hayatınızda bazen çok kararlı bir şekilde sağlıklı beslenmek için adamlar atarsınız. İnternette bulduğunuz sağlıklı tarifleri bir kenara not edersiniz ve marketten sebze ve kinoa gibi sağlıklı gıdalar alırsınız. Ama günlük koşturma içerisinde bunlarla sağlıklı öğünler hazırlamak üzere zamanınız veya enerjiniz kalmayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan her ne kadar sağlıklı beslenmek zor olsa da uzmanlar iyi beslenmenin kişinin kendini her gün iyi hissedebilmesi adına anahtar rol oynadığına ve bunun için çabalamak gerektiğine inanıyor. Doymuş yağ, sodyum ve şeker oranının yüksek olduğu besinlerinse çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını hemen her gün okuyoruz.

İşte dengeli beslenmenin önemini gittikçe yitirdiği gelişmiş toplumlarda hem çok zaman harcamadan hem de sağlıklı beslenebilmek için uygulayabileceğiniz 6 ipucu:

1.Sağlıklı yiyecekler sunan restoranlar seçin

sandvic.jpg
(Nicepik) 

 

Pek çok restoranın menüsünde artık kaç kalori olduğunu dahi görebileceğiniz sağlıklı seçenekler de bulunuyor. Johns Hopkins Medicine'e göre önce küçük bir salata veya besleyici değeri yüksek bir porsiyon çorba yiyebilirsiniz. Bu sizi ana öğüne geçmeden önce besleyecek, doyuracak ve daha az kalori almanıza yardım edecek bir seçenektir. Seçeceğiniz öğünün sebze veya sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş olması, kremalı soslar içermemesi gibi özellikler de daha sağlıklı tercihler yapmanızı sağlar.

2.Daha iyi fast food seçenekleri tercih edin

Fast food demek yağlı ve kalın bir burgerle tuzlu patates kızartması demek değildir. Artık fast food restoranlar da pek çok sağlıklı seçenek sunuyor. Örneğin mayonez koydurmadığınız tam tahıllı bir sandviç tercih edebilirsiniz. Bir diğer yöntem de yiyeceğiniz fast food ürünün boyutunu küçük seçmenizdir. Bu şekilde fast food yeme isteğinizi daha az kalori alacak şekilde giderebilirsiniz.

3.Kapıya sağlıklı öğün teslim eden şirketlere abone olabilirsiniz

Eğer tarif bulmak zaman alıyorsa, bir hafta boyunca ne yiyeceğinizin planını yapamıyorsanız ve markete gidip alışveriş yapmak size ağır geliyorsa bunun üstesinden gelmek için kolay bir yol var: kapıya teslim yemek servisi aboneliği. Bu yöntem bütçe olarak biraz yüksek olsa da, çalışan yoğun kişiler rahatlığından ötürü her geçen gün daha çok tercih ediyor. Düşük karbonhidratlı, az kalorili, glutensiz, vegan ve vejetaryen gibi seçenekler sunan şirketlerden size uygun olan menüyü seçmeniz yeterli oluyor.

Johns Hopkins Medicine’e konuşan Johns Hopkins Hastanesi'den Diyetisyen Isatu Isuk “Evde ya da dışarda yiyin, önemli olan dengeli beslenmeniz. Bu da yeterince protein, sebze, meyve, tahıl ve düşük yağlı süt ürünleri tükettiğinizden emin olmanız anlamına geliyor” dedi.

4.Bir yiyecek bütçesi oluşturun

market.jpg
(Nicepik) 

 

Vice'ın Yaşam Servisi Yayın Yönetmeni ve Ask a Swole Woman köşesinde sağlıklı yaşama dair önerilerde bulunan Casey Johnston ise kulağa her ne kadar saçma gelse de, internette düşük bütçeyle nasıl porsiyonlar hazırlanacağına dair pek çok video ve makaleyi faydalı bulduğunu söylüyor. Johnston'a göre bu öğünler her ne kadar herkesin ihtiyaç duyduğu protein miktarını içermeyebilecek dahi olsa, böyle planlara bağlı kalmak genellikle kolaylık, lezzet ve bütçe açısından sizi memnun edebilir. Diğer yandan biraz zaman alacak olsa da ogün hazırlama sorununa çözüm sunabilecek bir yöntem de sevdiğiniz yiyecekleri belirledikten sonra bunların besin değerini düşürmeden tüketebileceğiniz yöntemleri belirlemelinizdir. Soslar, baharatlar, raf ömrü uzun gıdalar ve temel gıda madelerinin daha lezzetli versiyonlarını kullanmak bu yöntemlerden sadece birkaçı. Bunun için aldığınız hazır gıdaları tüketime uygun hale getirdikten sonra içine o anda pişireceğiniz et gibi bir besin maddesi eklediğinizde ihtiyacınız olan değerleri ve vitaminleri almış olacaksınız. Dondurulmuş köfteler veya balıklar da bunun iyi bir örneği. Bu yiyecekleri sıfırdan hazırlamakla hazır almak arasında maddi açıdan çok fazla fark bulunmaz ve bu da size çok fazla zaman kazandırıyor.

5.Günlük tarifler araştırın

İnternette biraz araştırma yaptığınızda çok az malzemeyle çok basit ve sağlıklı tarifler olduğunu göreceksiniz. Johnston, örneğin tavuk veya pirinç haşlamak veya sebzeli makarna gibi çok hızlı hazırlanabilen yiyeceklere, mineral yönünden zengin bir sos ekleyerek sağlıklı bir öğün hazırlanabileceğini söylüyor. 

6.Yazları kış için hazırlık yapın

Kendinizi yeterince enerjik gördüğünüz güzel bir günde sonraki günlerde kullanmak üzere bir takım yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Sadece dondurucudan çıkarıp ısıtarak tüketebileceğiniz yiyecekler hazırlayın ve dondurucunuzu bunlarla doldurun. Domates konservesi hazırlamak veya sebze kurutmak da iyi alternatifler olabilir. Günlük artan yiyeceklerinizi de birer porsiyonluk kaplarda dondurup daha sonra tüketmek üzere dondurucuya kaldırabilirsiniz. Tavuk, et, pirinç ve fasulye dondurucuya atabileceğiniz protein kaynaklarından sadece birkaçıdır.

 

Independent Türkçe için derleyen: Ayşe Yıldız 

DAHA FAZLA HABER OKU