TBMM'nin 27. Dönem 3. Yasama yılı başladı. Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.
Yasama yılı açılışı konuşmasını ypamak üzere TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Terörle ve şiddetle arasına mesafe koyan tüm kesimleri, milli meselelerde aynı ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketinin hazırlıklarının tamamlandığını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Böylesine önemli bir konunun, Meclis’te mümkün olan en geniş uzlaşmayla tartışılması ve kabul edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Daha çok hak ve özgürlükleri genişletmeyi amaçlayan hususları içeren bu paketi yenileri takip edecektir. Gerek komisyonlarda, gerekse genel kurulda bu reform paketlerinin yapıcı bir anlayışla tartışılacağını umut ediyoruz.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçim sistemine ilişkin de açıklama yaptı:
Yeni yönetim sistemi sorunlarımızı demokrasiyle çözebileceğimizin en büyük kanıtıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni sürekli güncelleyerek en büyük miras olarak gelecek nesillere bırakacağımıza inanıyorum.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Erdoğan'dan Fırat'ın doğusuna harekat mesajı: Kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmadı
Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye ilişkin olası bir operasyona dair ise ''Türkiye'nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yoktur. Kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Bir gece ansızın gelebiliriz'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'deki mevcudiyetimizin tek sebebi, sınırlarımıza yönelik terör tehditlerinin, aynı zamanda ülkemizdeki Suriyelilerin geri dönüşlerini de engelleyen bir bariyer haline dönüşmüş olmasıdır. Biz asla savaştan, çatışmadan, kan dökülmesinden, ölümden, acı çekilmesinden yana değiliz. Tam tersine, hem kendimiz hem de Arap'ıyla, Kürt'üyle, Türkmen'iyle, Süryani'siyle, Ezidi'siyle, Hristiyan'ıyla tüm Suriye halkı için güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek istiyoruz.
Biz asla savaştan, kan dökülmesinden yana değiliz. Hem kendimiz hem de tüm Suriye halkı için güvenli gelecek istiyoruz. Terör ve sığınmacı yükünü bize yıkıyorlar. Dayatma ve senaryolara rıza göstermeyiz. Türkiye'yi terör örgütünün tasfiyesi için yıllardır oyalayanların bizzat yüzlerine artık bu oyunun sonunun geldiğini söyledik. Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok. Kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmadı. 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskan ettirmeyi planlıyoruz.
Erdoğan'ın gündeminde deprem konusu da vardı. Cumhurbaşkanı depremin siyaset üstü bir mesele olduğunu vurgu yaparak, son dönemdeki tartışmalara yanıt verdi:
Türkiye'nin 17 yıl öncesine göre afetlere daha hazırlıklı olduğu bir gerçektir. Deprem gibi hayati meselelerin siyaset üstü olduğuna ve bu şekilde konuşulması, tartışılması, çalışılması gerektiğine inanıyoruz. Aksi yöndeki her tavır ve beyan, hiç kimseye, ülkemize zarar vermekten başka fayda sağlamayacaktır."
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bunların hepsinin toplam açılımı nedir? Bir gece ansızın gelebiliriz" diyerek Fırat'ın doğusuna operasyon ihtimalini yineledi.
Erdoğan'dan "seçim barajı düşürülsün" önerisine yanıt
Erdoğan'a, eski bakanlardan Faruk Çelik'in, ''Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 Türkiye'yi yorar yüzde 40 olmalı'' önerisi de soruldu. Cumhurbaşkanı yeni seçim sisteminin yeniden değiştirilmesinin milleti yoracağı değerlendirmesini yaptı:
Kampta konuşmamız önemli değil. Konuşma yeri burası. Anayasa değişikliği gerektiriyor. Sadece iktidar olarak ön hazırlık yaparız. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Bir yıl önce milletin onay verdiği yeni yönetim sistemini tekrar gündeme getirmek asıl milleti o yorar. Daha yeni çıkardık.
Independent Türkçe, AA