Uzmanlardan İstanbul'da yaşanan depreme ilişkin açıklama

"Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, dikkatli olmak lazım"

Fotoğraf: AA

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da yaşanan depreme ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Görür, depremin Kumburgaz Fay zonunda olduğunu, bu fayın kilitli bir fay olması nedeniyle enerji biriktirdiğini ve zaman zaman küçük depremlere neden olduğunu belirtti.

Görür paylaşımında şunları kaydetti:

12 sularında Silivri açıklarında 4,0 deprem oldu. Deprem Kumburgaz Fay zonunda. Bu fay kilitli bir fay, enerji biriktiriyor. Zaman zaman da küçük depremler yapıyor. Yeri anlamlı, dikkatli olmak lazım. Kumburgaz Fayı yükleniyor.

Görür yaptığı başka bir paylaşımda ise şunları söyledi:

İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak Deprem deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalıdır. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.

Ahmet Ercan: Hiroşima'ya atılan bomba kadar gerginlik boşaldı

Halk TV'de Haber Masası'na bağlanan Prof. Dr. Ahmet Ercan paniğe neden olan depremlerin ardından ilk değerlendirmelerini paylaştı.

Ercan, "Ana deprem gelmeden önce şiddeti 4-5-6'ya varan öncü depremlerin olacağını belirtmiştim. Bunlardan bir tanesi bu, 6.2" dedi.

Paniğe neden olan depremin orta şiddette ve gerginlik birikimini ortaya koyan bir sarsıntı olduğunu ifade eden Ercan şöyle devam etti:

Bu küçümsenmeyecek bir deprem. İstanbul'da yıkım eşik değeri yaklaşık 4.4'ten sonra başlar. Bizim Silivri önlerinde beklemiş olduğumuz depremin büyüklüğü 7-7.2'dir. Dolayısıyla bundan bir puan daha yüksek olacaktır. İstanbul'da beklenen deprem oldu, bitti diyemeyiz. Bu azımsanmayacak bir büyüklükte ve burada bir gerginlik birikiminin olduğunu gösteriyor. Çok geniş bir alandan duyuldu yani İzmir'e kadar duyuldu bu olay. Çünkü deprem çok sığdı. eee Tahmin ediyorum doğu-batı doğrultusunda, sağ atımlı bir kırık harekete geçmiş durumda. Yani burada hareket eden kırık, Kuzey Anadolu kırığı.
 Bizim hepimizin üstünde deprem beklediğimiz kırık. Bu sağ atımlı olarak gerçekleşti. Yaklaşık 3-4 metrelik bir atımı olmuş olabilir bu kırığın. Burada iki tane kol var. Bir tanesi İstanbul kolu. Hemen Büyükçekmece ile Kınalıada arasında. Bu aslında Trakya kolu üzerinde oldu...

İstanbul önündeki kırığı atlayıp bu kez Silivri önünde patladı. Yani Silivri Marmara Ereğlisi önünde patladı. Yani burada kırılan aslında Trakya kırığıdır. Aşağı yukarı 6 6,5 kilometreyi en azından kırmıştır. Bugün, yarın, bir hafta içinde 1-2 defa daha sarsılacağız. Yaklaşık büyüklüğü 5.2'ye kadar varan 6.2 depreminin artçılarını duyacağız. Onlar da korkutacak ama bu büyüklükteki bir deprem İstanbul yapılarında yıkıcı olmaz. Yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük olması gerekiyor. Bu beklediğimiz büyüklüğün daha azı. Bu bu noktada bizim aslında beklediğimiz deprem büyüklüğü 7-7.2'dir. Ama buna ne zaman erişecek, bu konuda kesin bir bilgi vermek zor. Bu tür depremlerin ana deprem gelmeden önce yerel gerginlik boşalmaları olarak yaşanacağını yıllardır söylüyorum. Bu onlardan bir tanesidir. Tabii burada bir büyük bir gerginlik boşalmıştır. Aşağı yukarı Hiroşima'ya atılan atom bombasına yakın bir eee gerginlik boşalması olmuştur. Ama bu gerginlik boşalması acaba beklenmekte olan büyük İstanbul depreminin büyüklüğünü küçültebilir mi ya da onu geciktirebilir mi? Hayır, böyle bir etkisi olmaz.

Celal Şengör’den açıklama

İstanbul’da yaşanan depreme ilişkin Prof. Dr. Celal Şengör de yorumlarda bulundu.

Deprem ile ilgili Şengör’ün açıklamalarını paylaşan Gazeteci Candaş Tolga Işık şunları kaydetti:

Az önce Celal Şengör'le konuştum "6,2'lik bir depremin kendisinden küçük artçıları olması beklenen bir durumdur. Ancak devamında 6,2'den büyük bir deprem ya da depremler olursa bunun İstanbul'da beklenen büyük depremin öncüleri olabileceği ihtimali daha güçlenir. Öncüyse de 10 sene sonra olacak depremin mi öncüsü 10 dakika sonra olacak depremin mi bunu bilemeyiz. " dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU