Almanya'da Afgan uyruklu bir göçmenin aracıyla kalabalığa dalması sonucu yaklaşık 30 kişinin yaralandığı olayın yankıları sürüyor.
Bavyera eyaletinin Münih kentinde dün yaşanan olayın ardından polis, 24 yaşındaki Fahrad N. adlı göçmeni gözaltına aldı.
BBC’nin aktardığına göre zanlı, 2016’da Afganistan’dan Almanya’ya gelerek sığınma talebinde bulunmuş ancak talebi reddedildikten sonra kendisine ülkede kalması için geçici izin verilmişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaşananları “korkunç bir olay” diye niteleyerek, zanlının sınır dışı edilmesi çağrısı yaptı:
Almanya'da suç işleyen herkesin ağır şekilde cezalandırılıp cezaevine gönderileceği ve ülkede kalmayı sürdürmeyi beklememesi gerekeceği mesajını vermek benim için çok önemli.
Almanya, ABD ordusunun Ağustos 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban’ın kontrolü ele geçirmesi üzerine Kabil’deki büyükelçiliğini kapatmıştı. Scholz, bunu hatırlatarak diplomatik ilişkileri olmamasına rağmen ağır suç işleyen Afganları ülkelerine gönderdiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
Bana göre bu fail herhangi bir müsamaha bekleyemez. Cezalandırılmalı ve ülkeyi terk etmeli.
Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimler öncesinde özellikle Suriyeli ve Afgan göçmenlerin ülkelerine dönmesi en önemli vaatlerden biri oldu. BBC’nin analizinde, Münih’teki olayın da bu gündemde etkili olacağına dikkat çekiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ülkenin kuzeydoğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan Magdeburg kentindeki Noel pazarına düzenlenen saldırı da geniş yankı uyandırmıştı. 20 Aralık akşamı yaşanan olayda Suudi Arabistan doğumlu Talib Abdulmuhsin, aracını Noel pazarında kalabalığın üzerine sürerek aralarında 9 yaşında bir çocuğun da yer aldığı 5 kişiyi öldürmüş, 200'den fazla vatandaşı da yaralamıştı. Zanlının İslam karşıtı açıklamaları ve radikal sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine desteği de dikkat çekmişti.
AfD’li siyasetçiler, daha sonra olay yerinde düzenledikleri mitingde saldırının sorumlusu olarak Scholz hükümetinin göçmenlik politikasını göstermişti.
Ayrıca Bavyera eyaletindeki Aschaffenburg kentindeki parkta geçen ay düzenlenen bıçaklı saldırıda biri bebek iki kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından gözaltına alınan 28 yaşındaki Afgan göçmenin, geçmişte psikolojik sorunları olduğu iddia edilmişti.
Bunun ardından Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Scholz ve rakibi Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı ve Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Başbakan adayı Friedrich Merz, göçmenlik karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
Diğer yandan Merz, özellikle göç politikaları konusunda radikal sağcı AfD’yle işbirliği yaptığı için de eleştiriliyor.
CDU/CSU, AfD'nin de desteğiyle 29 Ocak’ta Federal Meclis'te göç politikasını sıkılaştırmaya yönelik önergeyi kabul ettirmişti. Önergede tüm komşu ülkelerle sınırlarda kalıcı kontroller yapılması ve koruma talep edenler dahil ülkeye giriş belgesi bulunmayanların geçişlerinin yasaklanması isteniyor. Ayrıca ülkeyi terk etmesi gereken herkesin gözaltına alınması da talep ediliyor.
Önergeye tepki gösteren sol görüşlü protestocular, Hannover’da CDU’nun temsilciliğine düzenlemiş, Merz’i Hitler’e benzeten pankartlar açmıştı.
Eski Almanya lideri Angela Merkel de partisinin kararına tepki göstererek “Bunun yanlış bir adım olduğuna inanıyorum” demişti.
Independent Türkçe, BBC, Reuters, AA
Derleyen: Yasin Sofuoğlu