İnsanların en yakın akrabasının tuhaf alışkanlığı keşfedildi

Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bulgularının hayvan türlerinin davranışlarını anlamak için geniş kapsamlı öneme sahip olabileceğini söylüyor

Kyoto'daki Kumamoto Koruma Alanı'nda üç şempanze kafeste oturmuş, ellerinde yapraklı dallar tutuyor. Japon araştırmacılar, pazartesi yaptıkları açıklamada, insanların yaşayan en yakın akrabalarında "bulaşıcı işeme" diye adlandırılan bir fenomeni ilk kez tanımladıklarını açıkladı (Kumamoto Koruma Alanı)

Bilim insanları, insanların yaşayan en yakın akrabalarında ilginç bir davranışı ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her hayvan kendini rahatlatmaya ihtiyaç duyarken, yeni araştırmalar DNA'larının yüzde 98'ini insanlarla paylaşan şempanzelerin kasıtlı olarak gruplar halinde idrara çıktığını gösteriyor.

Bilim insanları şimdi bu davranışın sosyal ilişkilerde ve grup bağlarında nasıl bir rol oynadığını belirlemeye çalışıyor.

Kyoto Üniversitesi'nden Ena Onishi yaptığı açıklamada, "İnsanlarda birlikte işemek sosyal bir olgu olarak görülebilir" dedi. Onishi, çalışmayı Japon enstitüsündeki diğer araştırmacılarla birlikte yönetti.

Onishi, "En yakın akrabalarımız olan şempanzelerin, yakındaki bireylerin idrar yapmasına tepki olarak idrar yapma eğiliminde olduğunu bulduk" dedi.

Bulgular pazartesi günü Current Biology adlı akademik dergide yayımlandı.

Yazarlar, Kumamoto Sığınağı'nda yaşayan 20 tutsak şempanzeyi, 1328 "idrara çıkma olayı" da dahil 600 saatten fazla süreyle inceledi.

Primatlar arasında işemenin eşzamanlı olup olmadığını görmek için, davranışın yakındaki şempanzelerden etkilenip etkilenmediği de dahil olası etki faktörlerini katarak verileri analiz ettiler.

Yazarların gözlemleri sırasında işeme olayları, şempanzelerin rasgele zamanlarda idrara çıkmaları durumunda beklenenden daha fazla senkronizeydi. İlk idrarını yapana ne kadar yakın olunursa, bu olayların gerçekleşme olasılığı da o kadar artıyordu.

Ayrıca daha düşük baskınlık derecesine sahip olanların diğerleri işerken onları takip etme olasılığı daha yüksekti. Bu da örüntülerin sosyal hiyerarşiden etkilendiğini düşündürüyor.

Onishi, "Bulaşma örüntüsünün sosyal rütbeden etkilendiğini keşfettiğimizde şaşırdık" dedi.

Daha önce hiçbir türde bulaşıcı idrara çıkma üzerine çalışma yürütülmediği için, başka bir yarı istemli fizyolojik davranış olan bulaşıcı esnemeyle paralellik kurduk.

Şempanzeler

Şempanzeler portakal dilimleri tutuyor. Bilim insanları benzer davranışların diğer türlerde de görülüp görülmediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor (Kumamoto Koruma Alanı ve diğerleri)


Bu davranışın diğer türlerde de gösterilip gösterilmediğini ve şempanzelerde bulaşıcı idrara çıkmayla ilişkili belirli işlevleri ve mekanizmaları anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Yine de araştırmacılar bulguların, bu davranışın sosyal ve grup bağlarını güçlendirmedeki rolünü anlamak ve keşfetmek için önemli etkileri olabileceğini söyledi.

Çalışmanın ortak yazarlarından Shinya Yamamoto, "Bu beklenmedik ve büyüleyici bir sonuçtu, çünkü yoruma açık birden fazla olasılık sunuyor" dedi.

Örneğin, grup faaliyetlerinin senkronize edilmesinde gizli liderliği, sosyal bağların güçlendirilmesini veya daha düşük statüdeki bireyler arasındaki dikkat yanlılığını yansıtabilir.

Bu bulgular, bu davranışın sosyal işlevleri hakkında ilgi çekici sorular ortaya çıkarıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU