İsrail, Suriye'nin en yüksek dağına yerleşerek neler kazandı?

"Füze çağında toprak önemini yitirdi deseler de bu hiç doğru değil"

İsrail ordusu, Hermon Dağı'nın zirvesine kadar çıkan birliklerinin fotoğraflarını 9 Aralık'ta paylaşmıştı (Reuters)

27 Kasım'da şiddetlenen çatışmaların sonunda Beşar Esad rejiminin 8 Aralık'ta devrilmesinin ardından İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ndeki işgalini genişletti. 

Tampon bölgeye giren İsrail ordusu, sonrasında işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.

CNN, Esad'ın düşmesinin üzerinden henüz yalnızca saatler geçmişken Hermon Dağı'nın zirvesine kadar çıkan İsrail'in kazanımlarını masaya yatırdı. 

Geçen haftaya kadar BM Barış Gücü askerleri tarafından korunan bölgenin 2 bin 814 metre yüksekliğindeki bir zirveyi barındırdığı hatırlatıldı. 

Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü Direktörü Efraim Inbar şu ifadeleri kullandı:

Burası bölgedeki en yüksek tepe; Lübnan, Suriye ve İsrail'e bakıyor. Stratejik olarak aşırı önemli. Dağların ikamesi yok. 'Füze çağında toprak önemini yitirdi' deseler de bu hiç doğru değil.

2011'de Hermon Dağı hakkında bilimsel bir makale yazan Inbar, sözlerine şöyle devam etti:

Elektronik gözetimin Suriye topraklarının derinlerini de kapsayacak kadar genişletilmesini sağlıyor. Bu da İsrail'e yönelik saldırılara karşı erken uyarı imkanını beraberinde getiriyor.

CNN, dağın zirvesinin Şam'dan yalnızca 35 kilometre uzakta olduğunu hatırlatarak Suriye'nin başkentinin İsrail toplarının menziline girdiğini de bildirdi. 

Heyetu Tahriru'ş Şam'ın (HTŞ) yanı sıra Türkiye, Ürdün, Irak, Mısır, Avrupa Komisyonu'nun İsrail'i Suriye'deki güç boşluğunu istismar etmekle suçladığı hatırlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun güvenlik gerekçelerini öne sürdüğü ve yeni girdikleri topraklarda kalıcı olmayacaklarını iddia ettiği belirtildi. 

Inbar ise durumu "Ordu orada kalmayı çok ister" diye yorumluyor.

İsrail Savunma Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada Hermon Dağı'nın 7 Aralık sonrası işgal edilen kısımlarında kış aylarında da kalacaklarını bildirmişti. 

Perşembe günü Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer askeri yetkililerle toplantı yapan Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın gerekli hazırlıkları yapması için orduya talimat verdiği belirtilmişti. 

Daha önce tampon bölgedeki işgalin "geçici" olacağını savunan Katz'ın şu ifadeleri kullandığı aktarılmıştı:

Suriye'de yaşananlar nedeniyle Hermon Dağı'nı ele geçirmemiz güvenlik açısından büyük bir önem taşıyor ve İsrail ordusunun bölgedeki hazırlıklarının sağlanması, birliklerin zorlu hava koşullarında orada kalabilmesi için her şeyin yapılması gerekiyor.

İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 

Suriye'nin sürpriz saldırısının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından iki ülke arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'yla tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

İsrail, Golan Tepeleri'nin kendi kontrolündeki kısımlarını ilhak ettiğini 1981'de açıklamıştı. 

Donald Trump yönetimi, ABD'nin buraları İsrail toprağı olarak tanımaya başladığını 2019'da duyurmuştu. 

Avrupa ülkeleri bu hamleye tepki gösterirken BM Genel Sekreteri António Guterres kendileri için durumun değişmediğini ve Golan Tepeleri'nin Suriye toprağı olduğunu vurgulamıştı.


Independent Türkçe, CNN, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU