Google, yeni kuantum çipinin çoklu evrenlerin varlığına kanıt sunduğunu iddia etti.
Teknoloji devi pazartesi günü Willow adlı kuantum çipini tanıttı. Şirket, çipin hem muazzam bir hızda işlem yapabildiğini hem de kuantum bilgisayarların karşılaştığı bir sorunu çözebileceğini savunuyor.
Geleneksel bilgisayarlardaki bit denen birim sadece açık veya kapalı durumda olabiliyor. Kuantum bilgisayarlardaki kübitler ise aynı anda iki durumda da var olarak işlem hızını muazzam seviyede artırma potansiyeli taşıyor.
Kuantum mekaniğinin hakim olduğu bu teknoloji, kübitler arasında ne kadar mesafe olursa olsun aralarındaki bağlantının kopmamasını da mümkün kılıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu devrim niteliğindeki olay henüz gerçekleşmedi ve mevcut kuantum bilgisayarlar öngörülen seviyeye şimdilik ulaşmadı. Ancak Google yeni çipiyle bu yolda önemli bir atmış gibi görünüyor.
Google Kuantum Yapay Zeka birimini yöneten Hartmut Neven, 9 Aralık'ta Willow'u tanıttığı yazısında çipin, en hızlı süper bilgisayarların 10 septilyon yılını alacak bir hesaplama görevini 5 dakikadan kısa süre içinde gerçekleştirdiğini söyledi.
Neven'a göre Willow bu başarısını başka evrenlere borçlu olabilir. Bilim insanı blog yazısında "Bu akıl almaz süre, fizikte bilinen zaman ölçeklerini ve evrenin yaşını epey geride bırakıyor" diyerek ekliyor:
Bu da kuantum hesaplamanın birçok paralel evrende gerçekleştiği düşüncesini destekliyor.
Paralel evrenlerin kuantum hesaplamada rol oynayabileceği düşüncesi ilk kez ortaya atılmıyor. Fakat Google gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerinin bu iddiayı dile getirdiğine sık rastlandığı söylenemez.
Çoklu evren teorisi, her biri kendine özgü özelliklere, yasalara ve olaylara sahip birden fazla ve belki de sonsuz sayıda evrenin var olduğunu öne sürüyor.
Kuantum alanındaki bazı bilim insanları, kuantum mekaniğiyle çalışan bilgisayarların diğer evrenlerdeki hesaplama sonuçlarına ulaşabildiğini ve bu sayede performansını artırdığını düşünüyor.
Neven'ın iddiaları bazı kesimlerin ilgisini çekerken diğerleri de çipin başarısına daha temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade ediyor.
Willow'un yaptığı hesaplamanın Google'ın kuantum performansını ölçmek için birkaç yıl önce oluşturduğu bir ölçüt olduğuna dikkat çekiliyor.
Fizikçi Sabine Hossenfelder "Bu hesaplamanın sonucunun pratik bir kullanımı yok" diyor.
Willow, çoklu evren teorisinin yanı sıra kuantum bilgisayarlarla ilgili ciddi bir engeli ortadan kaldırabileceği ihtimaliyle de gündemde.
Çevresel değişimlere karşı epey hassas olan kuantum bilgisayarlar, kübit sayısı arttıkça daha fazla zorlanıyor. Neven, yeni çiple birlikte bilgisayara kübit eklendikçe sorunların azaldığını söylüyor.
Independent Türkçe, TechCrunch, Newsweek, Times of India, Google
Derleyen: Büşra Ağaç