Lübnanlı Suheyl Hemavi, 33 yılını devrik Suriye rejiminin hapishanelerinde geçirdikten sonra dün, ülkesine döndüğünde ağlamamak için gözyaşlarını zor tuttu ve “Bugün iyi nefes aldığımı hissediyorum, bu evrendeki en güzel şey özgürlük” dedi.
61 yaşındaki Hemavi, pazar günü şafak vakti ülkeden kaçan Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimini deviren Suriyeli silahlı muhalif grupların ülkedeki tüm hapishane ve gözaltı merkezlerinin kapılarını açmasının ardından Lübnan'ın kuzeyindeki Şikka kasabasında ailesiyle yeniden bir araya geldi.
Hemavi, serbest bırakıldığında sahil kenti Lazkiye'deki (batı) bir hapishanede tutulduğunu, ancak daha önce Şam yakınlarındaki kötü şöhretli Saydnaya hapishanesi de dahil olmak üzere son otuz yıl boyunca birçok hapishane ve gözaltı merkezi gezdiğini anlatıyor. Hemavi, yerel medyaya yaptığı açıklamada, neden hapsedildiğini ancak tutuklanmasından 20 yıl sonra öğrendiğini belirtiyor: Suriye rejimi, başka hiçbir açıklama yapmadan kendisini Hıristiyan Lübnan Güçleri partisine üye olmakla suçlamış.
Lübnanlı tutuklunun yıllar sonra Suriye rejimine ait bir hapishaneden serbest bırakılması, onlarca yıldır yetkililerden iç savaş sırasında (1975-1990) Lübnan'da iken Suriye ordusu tarafından tutuklandığına inanılan binlerce oğullarının akıbetini açıklamalarını talep eden yüzlerce Lübnanlı aileye bir umut ışığı oldu. O dönemde Suriye'yi Beşar'ın babası Hafız Esad yönetiyordu.
Şikka kasabası sakinleri, uzun tutukluluk yılları boyunca eşi ve oğlunun “gücümün kaynağı” olduğunu vurgulayan eski mahkûmu, alkışlarla ve dans ederek karşıladı. Eşi Josephine al-Homsi, evlerinden götürüldüğü anı hatırladı: “Bugün 64 yaşındayım. “33 yıl önce onlar (Suriye askerleri) bu eve geldiler, akşam kapıyı çaldılar ve kocama 'Sana bir süreliğine ihtiyacımız var' dediler. “İlk başta, 11 yıl boyunca ondan haber alamadık” dedi. Onu bulmayı başardıktan sonra Suriye hapishanelerinde ziyaret edebildi.
Suheyl'in ikiz kardeşi Nicolas Hemavi ise kardeşinin "bir kahramandan daha fazlası" olduğunu vurguluyor. Suriye, 2005 yılında eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin suikasta kurban gitmesinin ardından iç ve uluslararası baskısı altında güçlerini geri çekmeden önce otuz yıl boyunca Lübnan halkının üzerinde vesayet uyguladı.
Eski tutuklu, hapishanede geçirdiği zamanı, işkence dönemleri ve şiir yazmak için verdiği aralar dışında nasıl geçirdiğini uzun uzun anlatırken şöyle diyor: “Uzun süre bekledim, çok işkence gördüm ama sonunda özgürlüğüme kavuştum.”
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.