Güney Koreli komutan: Ne kadar yetersiz olduğumu gösterdim

"Böyle emirler çatışmada verilse herkes ölmüş olurdu"

Parlamento çalışanları askerlerin girişini engellemeye çalışmıştı (Yonhap/AP)

3 Aralık'ta tüm dünyanın gözlerini Güney Kore'ye çevirmesine neden olan sıkıyönetim ilanı hâlâ tartışılıyor. 

707. Özel Görev Gücü Grubu Komutanı Albay Kim Hyun-tae bugün gazeteciler karşısında verdiği özeleştiriyle gündem oldu. 

Kim Hyun-tae, parlamentoya girme emrini vererek "yetersiz ve sorumsuz bir komutan" olduğunu gösterdiğini söyledi. 

"Ulusal Meclis'e konuşlanma emrini ben verdim. 197 askerin sahadaki komutanı olarak oraya helikopterle ilk giden ben oldum" diyen komutan gerekirse cam ve kapıların kırılmasını ifade ettiğini de belirtti:

Böyle emirler çatışmada verilse herkes ölmüş olurdu. Bu birlikler, durumun en trajik kurbanları. Onlar suçlu değil. Tek kusurları, yetersiz bir komutanın emirlerini uygulamak oldu. Lütfen onları affedin.

Kim Hyun-tae, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'u da o gece askerleri kullanmakla eleştirdi.  

Devlet Başkanı'na seyahat yasağı 

Hakkında soruşturma yürütülen Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'e bugün seyahat yasağı getirildi. 

Yoon hakkındaki soruşturmadan sorumlu polis yetkilisi, kanıtların güvenceye alınmasının öncelikli olduğunu ve yapılan kapsamlı değerlendirmelerde yurtdışına çıkma olasılığının da ele alındığını açıklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle 3 Aralık gecesi çıktığı canlı yayında sıkıyönetim ilan etmişti. 

Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerler Ulusal Meclis'e girmişti.

Ancak 63 yaşındaki lider, parlamentonun oylamayla kararı kaldırması ve iptal hamlesinin Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasıyla geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Anamuhalefetteki Demokratik Parti ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle devlet başkanının görevden alınması için meclise önerge sunmuştu.

Kabulü için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, yeterli sayıya ulaşılamadığı için reddedilmişti.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU