CHP, Suriyelilere tanınan "geçici koruma"nın iptali için kanun teklifi sundu

Kanun teklifinde, “Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleri için artık somut bir gerekçenin kalmadığı" vurgulandı

Fotoğraf: AA

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Esad rejiminin devrilmesinin ardından, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara tanınan "geçici koruma" statüsünün iptali için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

Tanal'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre; söz konusu kanun teklifi Suriye’de Esad rejiminin devrilip iç savaşın sona ermesinin ardından Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerini hızlandırmak amacıyla 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun "Geçici koruma" başlıklı 91’inci maddesinin kaldırılmasını öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriyeli muhalifler, 13 yıllık iç savaşın seyrini değiştiren yıldırım taarruzun ikinci haftası dolmadan Şam'a girerek Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirdi.

TBMM'ye sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, "1963 yılından bu yana Suriye’de baskı ve zulme dayalı bir yönetim anlayışı inşa eden Baas rejiminin, diğer adıyla Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleri için artık somut bir gerekçenin kalmadığı" vurgulandı.

Göç İdaresi Başkanlığı’nca açıklanan 28 Kasım 2024 tarihi itibariyle 2.94 milyon geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısının gerçekte "çok daha yüksek" olduğu ifade edilen gerekçede, Türkiye’nin birçok noktasının "Küçük Şam"a dönüştüğü, belli yerlerde yoğunlaşan Suriyelilerin kendi gettolarını kurduğu, Suriyeli sığınmacı yoğunluğundan dolayı Türk vatandaşlarının kamu hizmetlerine erişiminde sıkıntı yaşandığı, istihdam alanlarının daraldığı ve barınma sorununun kronikleştiğine işaret edildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün yaptığı açıklamada, Suriye'de Esad rejiminin düşmesinin ardından Ankara'nın etnik ve dini grupların kapsayıcı bir yönetim altında yaşadığı bir yönetim arzu ettiğini ve Suriyelilerin ülkelerine "gönüllü" olarak geri dönmesi için çalışacağını söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Genel Kurul'un açılış konuşmasında, uzun yıllardır Türkiye'de "misafir" olan göçmenlerin güvenli dönüşünü hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, bu kapsamda Türkiye'nin Suriye'de oluşacak yeni yönetim ile birlikte üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU