Bangladeş ekonomisinde vurgun: Bankalar nasıl hortumlandı?

Yurtdışına kaçırılan paranın 30 milyar doları bulduğu savunuluyor

Başkent Dakka sokaklarındaki protestolar hızla büyümüştü (Reuters)

Bangladeş'in eski lideri Şeyh Hasina Vecid yönetiminde ülkeden yaklaşık 17 milyar doların hortumlandığı bildiriliyor.

Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) görüştüğü Merkez Bankası Başkanı Ahsan Mansur, Hasina'nın son 15 yıllık iktidarında ülkenin finansal sisteminden büyük miktarda para çalındığını savunuyor. 

Mansur, iktidardaki siyasetçilerin ve bazı büyük şirketlerdeki yöneticilerin, Bangladeş ekonomisine büyük bir zarar verdiğini belirterek şunları söylüyor: 

İktidarın üst düzey isimleri, soygun yapmak için en iyi yerin ülkenin bankaları olduğunu fark etti.

Merkez Bankası'nın yanı sıra bazı özel bankaların ve bunların yönetim kurullarının Hasina yönetimi tarafından ele geçirildiği iddia ediliyor. Bu bankaların daha sonra şirketlere asla geri ödenmeyecek milyarlarca dolarlık kredi verdiği, paranın büyük kısmının yasadışı yollarla ülke dışına transfer edildiği savunuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IMF'de 27 yıl boyunca görev yapan ve ağustosta Bangladeş Merkez Bankası'na atanan Mansur, "Bütün yönetim kurullarını ele geçirdiler" diyor. 

Ülkeyi toplamda 20 yıla yakın yöneten Hasina, ağustosta patlak veren öğrenci eylemlerinin ardından Hindistan'a kaçmıştı. Bunun üzerine kurulan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus getirilmişti.

Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisi'nden eski milletvekili Saifuzzaman Chowdhury hakkında kara para akladığı gerekçesiyle, Merkez Bankası'nın soruşturma kolu Bangladeş Mali İstihbarat Birimi tarafından inceleme yürütülüyor. Hasina'ya yakın isimlerden biri olan ve ülkeden kaçan Chowdhury, geçiş hükümetinin "cadı avının kurbanı olduğunu" savunuyor. 

NYT, Hasina veya Chowdhury'le yorum için iletişime geçildiğini fakat siyasetçilere ulaşılamadığını aktarıyor.
 


Haberde, İslami Bank Bangladeş'in yöneticisi Muhammed Abdul Mannan'ın, askeri istihbarat tarafından alıkonduğu, kendisine zorla istifa mektubu imzalatıldığı, daha sonra da bankanın S. Alam Group adlı bir şirkete geçtiği savunuluyor. Bu firmanın, Hasina yönetimiyle birlikte hareket ederek mali yolsuzluk ağının bir parçası haline geldiği iddia ediliyor.

Şirketin sahibi Seyful Alam'ın, Hasina iktidarında işini büyütüp emlak ve enerji sektörlerine girdiğine dikkat çekiliyor.

NYT, benzer şekilde başka özel bankaların da ele geçirildiğini ve yolsuzluk ağının genişletildiğini yazıyor. Bazı ekonomistlere göre hortumlanan miktar 30 milyar doları bulabilir. Yunus yönetiminin, yurtdışına kaçırılan paraların izini sürmeye çalıştığı ve kapsamlı bir inceleme yürüttüğü aktarılıyor.


Independent Türkçe, New York Times, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU