ABD gazetesinden Tayvan iddiası: "Çin, Rusya örneğini inceliyor"

Ukrayna istilası sonrasında Moskova'ya uygulanan yaptırımları incelemek için bir grup oluşturulduğu öne sürüldü

Rusya lideri Vladimir Putin, Şi Cinping'in daveti üzerine mayısta Çin'e gitmişti (AFP)

Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), bugün yayımladığı özel haberde Çin'in farklı kuruluşlardan yetkilileri bir araya getirerek Rusya'ya yönelik yaptırımları incelediğini duyurdu. 

WSJ'nin kaynakları, Şubat 2022'de başlayan savaş sonrasında oluşturulan grubun, yaptırımların etkilerini düzenli olarak raporlarla kayda geçirdiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu grubun, Ukrayna istilası sonrasında uygulanan yaptırımları Rus yetkililerin nasıl baypas ettiğine baktığı bildirildi. Ekiptekilerin düzenli olarak Moskova'ya gidip Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlardan bilgi aldığı aktarıldı. 

Amerikan gazetesi, Çin'in, Tayvan'ı ele geçirmesi durumunda nelerle karşılaşabileceğini analiz ettiğini öne sürdü. WSJ'nin kaynakları, Pekin'in istilaya hazırlanmadığını fakat silahlı çatışma ve ekonomik yansımalarına dair "olağanüstü bir senaryoya" hazırlandığını vurguladı. 

Almanya'daki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nin direktörü Alexander Gabuev şu yorumu yaptı:

Çinliler için Rusya yaptırımların nasıl işlediği ve onların nasıl idare edileceği konusunda gerçek bir test sahası işlevi görüyor. Tayvan'da bir şeyler olursa kendilerine de benzer muamelenin gösterileceğini biliyorlar.

Rusya ekonomisi tüm yaptırımlara rağmen beklenenden sağlam durarak Batılıları şaşırtıyor. Ancak geçen hafta ruble, savaşın başlarında yaptırımların açıklanmasından sonra düştüğü seviyelere kadar indi. 

Moskova'nın petrol ihracatı ve Pekin'le işbirliği sayesinde ekonomik istikrarını koruyabildiği bildiriliyor. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret 240 milyar dolar seviyesini görerek rekor kırdı.

Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU