Türkiye, Halep operasyonundaki tutumuyla mesaj mı veriyor?

CNN'e konuşan bir Türk yetkiliyse Ankara'nın operasyonu durdurmaya yeltendiğini söyledi

Serakib'in dışındaki çatışmalar, Eriha'dan izleniyor (AFP)

Suriye'de Beşar Esad'a bağlı güçlerle silahlı örgütler arasında çarşamba sabah saatlerinden itibaren yeniden alevlenen çatışmalar dikkat çekiyor.

Son yılların en güçlü saldırısını başlatan rejim karşıtları Halep ve İdlib'de ilerlediklerini ve onlarca askeri rehin aldıklarını öne sürüyor. 

Onlarca köy ve kasabayla birlikte bir askeri üssün kontrolünün rejim güçlerinden alındığı iddia ediliyor.

Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) liderliğindeki güçler, Halep'ten Şam'a uzanan M5 otoyolunu kesti. Lazkiye'den Serakib'e uzanan M4'ü M5'e bağlayan nokta da ele geçirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bölgede ölenlerin sayısının 200'ü geçtiğini duyurdu. 

HTŞ'den 102, diğer örgütlerden 19, Esad rejimine bağlı asker ve örgütlerden 61 kişinin öldüğü, 19 sivilin de Rusya'nın perşembe günü Halep kırsalına düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybettiği bildirildi.

SOHR Başkanı Rami Abdurrahman, Suriye ordusunun çarşamba günkü bombardımanında da bir sivilin öldüğünü sözlerine ekledi. 

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yarısı çocuk, 14 bini aşkın kişinin çatışmalar nedeniyle evinden olduğunu açıkladı. 

HTŞ'nin Kurtuluş Hükümeti'nin başındaki Muhammed Beşir, düşmanlarını cephe hattının gerisine püskürtmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Suriye ordusuysa "dost güçlerin yardımıyla Nusra terör cephesine" büyük hasar verildiğini duyurdu.

Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Kiyamurs Purhaşimi'nin öldürüldüğü haberi İran'dan gelirken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, muhaliflerin operasyonunu İsrail ve ABD'nin planladığını öne sürdü. 

Suriyeli analist Haid Haid, uzun süredir yapılan planın Lübnan-İsrail ateşkesiyle Hizbullah, Suriye'nin kuzeyine savaşçı sevk etmeden gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Washington merkezli New Lines Strateji ve Politika Enstitüsü'nden Nick Heras da Hizbullah'ın Lübnan'da İsrail'le meşgul olduğunu hatırlattı ve muhaliflerin bu durumdan faydalanmaya çalıştığını belirtti. 

İsyancıların Rusya ve Suriye'nin Halep'te askeri operasyon düzenleme ihtimalinin önünü kesmeye çalıştığını söyleyen Heras, Türkiye'nin desteğini alan örgütlerin de bu harekata katılmasını şöyle yorumladı:

Ankara hem Şam hem de Moskova'ya Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri çabalarından vazgeçmeleri mesajını veriyor.

Adını vermeden CNN'e konuşan bir Türk yetkiliyse Lübnan ve Gazze'deki çatışmalara dikkat çekerek "İsrail saldırılarıyla bölgede artan gerginliğin daha da tırmanmaması için" Ankara'nın operasyonu durdurmaya çalıştığını söyledi.

Aynı kaynak, Suriye ordusu ve müttefiklerinin İdlib'de 30'u aşkın sivili öldürmesi üzerine başlatılan "sınırlı operasyonun" Halep'i çevreleyen köylerdeki rejim güçlerinin kaçmasıyla birlikte büyütüldüğünü de belirtti. 

2011'de başlayan Suriye iç savaşı, 500 bini aşkın kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin evinden olmasına neden olurken ülkenin altyapısı ve sanayisi de büyük darbe aldı.  

İç savaşa 2015'te doğrudan müdahil olan Rusya, Esad rejimine önemli bir avantaj sağlamıştı. 

Ülkenin beşte biri kadar dar bir alana sıkışan rejim, topraklarının çoğunu geri almıştı. 

Ancak İdlib bölgesi muhaliflerin kontrolünde. Esad yönetiminin Mart 2020'de düzenlediği operasyonun ardından Türkiye ve Rusya'nın çabalarıyla bölgede sağlanan ateşkes defalarca ihlal edildi. 


Independent Türkçe, AFP, CNN 

DAHA FAZLA HABER OKU