Çin'in yetenek avcılığı stratejisi: "Mühendislere teklif bombardımanı yapılıyor"

"Mevcut maaşların üç katı teklif ediliyor"

Çin, yetenek avcılığıyla yabancı şirketlere sızma girişimlerini reddediyor (Reuters)

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Çin'in teknoloji alanındaki yetenekli mühendisleri "teklif bombardımanına" tuttuğunu yazıyor.

Haberde, birçok Çinli şirketin yarı iletken çip üretimi ve yapay zeka gibi alanlarda en iyi mühendislere cazip teklifler sunarak, Batılı firmaların önüne geçmeye çalıştığı belirtiliyor. 

Batılı güvenlik yetkililerinin, özellikle Çin'in dünyanın en önemli teknoloji şirketleri arasında yer alan ASML Holding'i hedef alma çabalarından kaygı duyduğu aktarılıyor. Hollanda merkezli şirketin tedarikçileri arasında Alman optik devi Zeiss gibi firmalar yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ASML, yapay zeka uygulamaları için hazırlanan silikon çiplerdeki devrelerin şekillendirilmesini sağlayan ekstrem ultraviyole fotolitografi (EUV) makinelerini tasarlıyor. WSJ, Hollanda hükümetinin ASML'nin bu makineleri Çin'e göndermesine izin vermediğine dikkat çekiyor. Çin'in ise çokuluslu şirketten eleman çekerek bu açığı kapatmaya çalıştığı savunuluyor. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Tayvanlı eski bir ASML çalışanı, 2020'de işten ayrıldıktan sonra Çinli şirketlerden birçok teklif aldığını söylüyor. Mühendis, Huawei'nin LinkedIn üzerinden kendisine defalarca teklif gönderdiğini iddia ediyor. 

Dünyanın en büyük yarı iletken çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing'e ev sahipliği yapan Tayvan'da Çin'e teknolojik bilgi sızdıranlar 12 yıla kadar hapis ve 3 milyon dolara kadar para cezasına çarptırılabiliyor. 

ASML, çalışanlarına yönelik olağandışı bir işe alım faaliyeti yürütüldüğüne dair bir belirti olmadığını savunuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise "kuralları ihlal edecek bir yetenek avcılığı politikası yürütülmediğini" öne sürüyor. WSJ, Huawei'nin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 
 


ASML'nin EUV makinelerinde, Alman şirketi Zeiss'ın ürettiği özel aynalar kullanılıyor. Haberde, Huawei'nin Zeiss'in hassas teknolojik bilgilerine sahip bazı çalışanlarına geçen yıl sonbaharda LinkedIn üzerinden iş teklifinde bulunduğu savunuluyor. Huawei'nin bu kişilere, mevcut maaşlarının üç katını ödemeyi teklif ettiği ileri sürülüyor. 

Diğer yandan Zeiss'ın şikayetleri üzerine, Alman iç güvenlik kurumu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın (BvF) olayla ilgili inceleme başlattığı savunuluyor. WSJ, Alman istihbarat yetkililerinin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 

Güney Kore'de de Samsung'un 3,2 milyar dolar değerindeki bellek teknolojisi sırlarını Çin'e sızdırdığından şüphelenilen iki eski Samsung yöneticisi eylülde tutuklanmıştı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, South China Morning Post

DAHA FAZLA HABER OKU