Singapur'da sert cezaevi koşulları: Uyuşturucu satıcıları için cehennem

"Burası İskandinav ülkelerinin hapishanelerine benzemez"

Singapur'da iktidar, sert hapishane koşullarının caydırıcı olduğunu savunuyor (Temsili: Unsplash)

Uyuşturucu satışının idamla cezalandırıldığı Singapur'da mahkumlar, ağır hapishane koşullarında tutuluyor.

6 milyonluk nüfusuyla Singapur'da kişi başına düşen yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla yaklaşık 134 bin dolar; bu açıdan dünyanın en zengin ülkelerinden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Güneydoğu Asya ülkesi, Tayland, Laos ve Myanmar'ın yer aldığı dünyanın en büyük uyuşturucu pazarlarından biri olan "Altın Üçgen" bölgesine de yakın bir konumda. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin geçen yıl yayımladığı verilere göre dünyada en fazla afyon üretimi Altın Üçgen bölgesinde gerçekleştiriliyor

İktidardaki Halk Hareketi Partisi ise uyuşturucu satışı ve üretimine karşı sert önlemler uyguluyor. Ülke kanunlarına göre eroin için 15, kokain için 30, metamfetamin için 250 ve esrar için 500 gram ve üzeri satış yaptığı tespit edilen kişiler idamla cezalandırılıyor. 

Uyuşturucu satışı İran, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan'da da idam cezası kapsamında.

Adalet ve İçişleri Bakanı Kasiviswanathan Shanmugam, Amerikan medya kuruluşu CNN'e şunları söylüyor: 

Dünyaya bir bakın. Ne zaman uyuşturucuyla mücadelede gevşemeye gidilse cinayetler, işkenceler ve adam kaçırmalar artıyor.

Bakan, idam cezasının ağır görülse bile caydırıcı olduğunu savunarak şöyle devam ediyor: 

Cezaevleri konusundaki felsefemiz, İskandinavların yaklaşımıyla aynı değil. Biz buradaki koşulları sertleştirmeyi tercih ediyoruz. Burası tatil yeri değil. Özellikle zor olması amaçlanıyor.

Uyuşturucu sattığı gerekçesiyle idama çarptırılan kişilerin cezası Changi Cezaevi'nde infaz ediliyor. Burada 10 binden fazla mahkum tutuluyor ve cezaevinin son yıllık raporuna göre bu kişilerin çoğu uyuşturucuyla ilgili suçlardan dolayı hapis yatıyor. 
 


Maksimum güvenlikli hapishanenin bir bölümünü ziyaret eden CNN, özellikle mahkumların tutulduğu hücrelerdeki sıcaklığın dayanılmaz olduğunu yazıyor. Koğuş ve tuvaletlere birçok kamera yerleştirildiği, her katta 5 gardiyanın görev yaptığı belirtiliyor. 

CNN'in görüşmesine izin verilen mahkumlardan Matthew, şunları söylüyor: 

Herhangi bir vantilatör veya klima yok. Bazen hava dayanılmaz hale geliyor.

Uyuşturucu kullandığından hapis yatan eski öğretmen, idamın caydırıcı olduğu savına ilişkin şu ifadeleri kullanıyor: 

Buna katılmayı isterdim. Ama o dönemler bunu düşünmüyordum bile. Aslında yaptığım şeyin sonuçları üzerine kafa yormaktan kaçınıyordum.

 

Independent Türkçe, CNN, Diplomat

DAHA FAZLA HABER OKU