İlk sonuçlar Indiana ve Kentucky'den
ABD'deki başkanlık seçimlerinde Indiana ve Kentucky'nin bazı bölgelerinde sandıklar kapandı. Associated Press'in aktardığı ilk sonuçlara göre, kapanan sandıklarda yarışı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump önde götürüyor.
Her iki eyalet de geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin kazandığı eyaletler arasında.
TSİ 03.00 aralarında salıncak eyaletlerden Georgia'nın da olduğu birçok eyalette oy verme işlemi sona erecek.
Trump'tan hile iddiası
Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, kendisine ait sosyal meyda platformu Truth'taki hesabından yaptığı paylaşımda, hile iddiasında bulundu.
Trump paylaşımında, "Philadelphia'da büyük hile yapıldığına ilişkin çok fazla dedikodu var. Kolluk güçleri geliyor!" ifadelerini kullandı.
CNN'in ulaştığı Philadelphia kentindeki yetkililerse, kolluk güçlerine yansıyan herhangi bir olay yaşanmadığını aktardı.
Obama'dan açıklama
Eski ABD Başkanı Barack Obama, devam eden başkanlık seçimiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Obama, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"2020'de her oy pusulasını saymak birkaç gün sürdü ve bu gece de sonucu bilmememiz çok olası. Bu yüzden bugün sesinizi duyururken lütfen birkaç şeyi aklınızda bulundurun:
– Ülke çapında binlerce seçim görevlisi bugün çok çalışıyor. Onlara saygı gösterin. Teşekkür edin.
– Kaynaklarınızı kontrol etmeden hiçbir şey paylaşmayın.
– Sürecin kendi akışında ilerlemesine izin verin. Her oy pusulasını saymak zaman alır"
FBI: Oy verme merkezlerine yönelik bomba ihbarları Rusya kaynaklı
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), birkaç eyalette oy verme merkezlerine yönelik bomba ihbarlarının farkında olduklarını belirterek, "Bu ihbarların çoğunun Rusya kaynaklı e-posta alanlarından geldiğinin tespit edildiğini" bildirdi.
FBI'dan yapılan yazılı açıklamada, birkaç eyalette oy verme merkezlerine yönelik yapılan ihbarların Rusya kaynaklı e-posta alanlarından geldiğinin tespit edildiği ancak şu ana kadar yapılan incelemeler sonucu bu ihbarların hiçbirinin "güvenilir" olmadığının belirlendiği kaydedildi.
FBI'ın seçim bütünlüğünü önceliklendirdiği belirtilen açıklamada, "Seçimlere yönelik herhangi bir tehdide yanıt vermek ve Amerikalıların oy kullanma hakkını güvence altına almak için eyalet ve yerel kolluk kuvvetleriyle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz." denildi.
Fulton bölgesinin seçim direktörü Nadine Williams, düzenlediği basın toplantısında, Georgia eyaletinde yapılan 5 bomba ihbarı nedeniyle iki farklı oy verme merkezinin geçici süreyle tahliye edildiğini kaydetmişti.
NYT: Elon Musk, seçim sonuçlarını Trump'la birlikte takip edecek
Amerikalı milyarder, X'in sahibi Elon Musk'ın, ABD başkanlık seçimi sonuçlarını Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Florida'da takip edeceği bildirildi.
New York Times (NYT) gazetesinin Musk'ın takvimiyle ilgili bilgi sahibi 3 kaynağa dayandırdığı haberine göre, seçim süreci boyunca güçlü destek verdiği Cumhuriyetçi adayın bazı mitinglerine de katılan Musk, seçim gecesini Trump'ın Mar-a-Lago'daki yerleşkesinde geçirecek.
Trump'ın, seçim gecesi Mar-a-Lago'daki yerleşkesinde özel davetlilerin katılacağı bir "parti" düzenleyeceği ve seçim sonuçlarını buradan izleyeceği bildirilmişti.
Öte yandan, Demokrat aday Kamala Harris'in ise seçim gecesini, başkent Washington'daki Howard Üniversitesi'nde takip etmesi bekleniyor.
New York'ta oy kullanma merkezini ateşe verme tehdidinde bulunan kişi gözaltına alındı
ABD'nin New York eyaletinin kuzeyinde oy kullanma merkezini ateşe verme tehdidinde bulunan kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
New York Eyalet Polisi, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Sabah saatlerinde Fowler kasabasında oy verme merkezine gelen bir erkeğin tehditlerde bulunduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu kişinin daha önce hüküm giymiş biri olduğunun tespit edildiği bilgisi verildi.
Kişinin oy verme merkezini "yakma" ve buraya "silahla" dönme tehditlerinin ardından kaçtığı belirtilen açıklamada, polisin zanlıyı yakalayarak gözaltına aldığı ifade edildi.
Demokratların başkan yardımcısı adayı Walz'dan herkese "sakin" olma çağrısı
ABD'de Demokrat Partinin başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz, oy kullanma süreci devam eden başkanlık seçimlerinin "adil, özgür ve güvenli" olduğu değerlendirmesinde bulundu.
CNN'in haberine göre Walz, ABD'deki başkanlık seçimlerini etkileyecek "salıncak" eyaletlerden Pensilvanya'da seçmenlere seslendi.
Walz, "En adil, en özgür ve en güvenli seçimlere sahibiz. Seçimleri denetleyen özgür bir basınımız var." ifadesini kullandı, herkese "sakin" olma çağrısı yaptı.
Trump'tan seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceği sorusuna yanıt
ABD Başkanı Donald Trump, eşi Melania Trump ile oy verdikten sonra basına açıklama yaptı.
Edindiği bilgiye göre "bayağı bir önde" olduğunu iddia eden Trump, Cumhuriyetçilerin güçlü bir şekilde oylarını kullandığını dile getirdi.
Trump, "Her yerde çok iyi gittiğimizi duyuyorum. Bugün büyük bir başarı elde edeceğimizi düşünüyorum." dedi.
Kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceğine ilişkin Trump, "Aksini iddia edenler bence deli. Eğer adil bir seçim olursa ve ben bunu kaybedersem, ilk kabul eden ben olurum." diye konuştu.
Trump, oy verme işlemi devam ederken yayınladığı mesajındaysa şunları söyledi:
Artık resmi olarak Seçim günü! Bu, Amerikan Tarihinin en önemli günü olacak. Seçmenlerin coşkusu tavan yapmış durumda çünkü insanlar Amerika'yı Yeniden Büyük Yapmak istiyor. Bu da kuyrukların uzun olacağı anlamına geliyor! Ne kadar uzun sürerse sürsün oyunuzu vermenizi istiyorum. Radikal Komünist Demokratlar toparlanıp evinize gitmenizi istiyor. Birlikte muazzam bir zafer kazanacağız ve ABD'yi yeniden en büyük yapacağız.
Seçim sonuçlarının duyurulması gecikebilir
ABD'de bazı eyaletlerde adaylar arasındaki oy farkının çok az olmasının ve posta yoluyla kullanılan oyların sayımının uzun sürmesinin, 2024 ABD Başkanlık Seçimleri'nin sonuçlarının duyurulmasını geciktirebileceği belirtiliyor.
ABD'de oy verme işlemi, ülkenin en kuzeybatısında bulunan Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yerel saatle 20.00'de (TSİ 6 Kasım 12.00) oyların kullanılmasıyla sona erecek. En erken sandıklar TSİ 03.00'te kapanacak.
ABD'de 2020 seçimlerinde sonuçların açıklanmasının yaklaşık 4 gün sürdüğüne işaret edilerek, anket sonuçlarında Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris'in birbirine çok yakın olması sebebiyle bu sene de sonuçların seçim gecesi netleşmeyebileceği ifade ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pensilvanya ve Wisconsin gibi salıncak eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların sayımının süreci yavaşlatabileceğine, oy sayımında yaşanabilecek aksaklıklar, yasal itirazlar ya da oy pusulalarıyla ilgili sorunların da oy sayımının uzun sürmesine neden olabileceği belirtiliyor.
Oy pusulalarına seçim görevlileri veya bazı eyaletlerde sandık görevlileri tarafından itiraz edilebiliyor. İtirazlardan sonra, oy pusulaları seçim yetkilileri tarafından inceleniyor ve evraka işlenmeden önce eyalet oy sayım kurullarına sunuluyor.
Her eyaletin oyların yeniden sayılmasına ilişkin kendi yasaları bulunuyor. Örneğin, Pennsylvania ve Arizona'da iki aday arasındaki fark, toplam oyların yüzde 0,5'inden az olursa oylar otomatik olarak yeniden sayılıyor.
Benzer şekilde North Carolina ve Georgia'da da adaylar arasındaki oy farkı yüzde 0,5'ten az çıkarsa adaylardan herhangi biri oyların yeniden sayılmasını talep edebiliyor.
Yeniden sayım, adaylar, mahkemeler veya seçmen grupları tarafından da talep edilebiliyor, ancak bu kurallar eyaletler arasında önemli ölçüde farklılık gösterebiliyor.
Öte yandan, özellikle Nevada ve Arizona gibi eyaletlerde posta yoluyla kullanılan oyların sayım sürecinin diğerlerinden uzun sürmesi nedeniyle buralarda sonuçların gecikmesi muhtemel görülüyor.
Amerikan basınının, özellikle salıncak eyaletlerde yarışın başa baş gitmesi halinde resmi olmayan sonuç duyurmak için buralardan daha somut ve fazla veri gelmesini bekleyeceği ifade ediliyor.
Adaylardan birinin başkan seçilebilmesi için 270 delegeye sahip olması gerekiyor.
Seçim gününden sonraki süreç
ABD'de seçim süreci, seçim gününden sonra da uzun bir süreyi kapsıyor. Tarihler eyaletlere göre farklılık gösterse de tüm eyaletlerin 10 Kasım ila 11 Aralık'ta seçim sonuçlarını resmen onaylamış olması gerekiyor.
17 Aralık'a kadar her eyaletin Seçiciler Kurulu üyelerinin, başkan adayına oyunu verip, bu oyları Washington'a göndermesi öngörülüyor. Gönderilen oyların en geç 23 Aralık'a kadar ABD Kongresine ulaşması gerekiyor.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu salonunda 6 Ocak'ta ortak oturumda bir araya gelecek, yeni Kongre üyeleri, eyaletlerden gelen oyları alfabetik sıraya göre okuyup sayacak. Bu süreç tamamlandıktan sonra sonuçlar resmen duyurulacak.
Yeni ABD başkanı ve başkan yardımcısı, 20 Ocak 2025'te yemin ederek görevine resmen başlayacak.
Seçimlerde salıncak eyaletlerin önemi
Seçimde küçük oy farkıyla partiler arasında el değiştirebildikleri için "salıncak" olarak adlandırılan 7 kritik eyalet, ABD başkanlık seçimlerinin aritmetiğini belirleme özelliğine sahip.
Bu yönüyle ABD'de başkanın kim olacağına 337 milyonu aşkın nüfusun yalnızca yüzde 18'ine ev sahipliği yapan kritik eyaletlerin karar verdiği söylenebilir.
Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin salıncak eyaletlerinde toplamda 93 delege bulunuyor.
Nüfusu itibarıyla en çok delegeye sahip salıncak eyalet Pensilvanya, 19 Seçiciler Kurulu delegesi ile rekabete sahne oluyor.
16 delegeye sahip olan Georgia, Cumhuriyetçi eğilimli bir eyalet olmasına rağmen 2020 seçimlerinde Biden galip çıkmıştı. Nevada ise salıncak eyaletler arasında 6 ile en az delegeye sahip.
Salıncak eyaletlerde Trump ve Harris kıyasıya yarışıyor
ABD Başkanı Joe Biden, temmuz ayı sonunda seçimlerden çekilme ve Kamala Harris’i destekleme kararı aldığından beri adaylar salıncak eyaletlere yoğunlaştı.
Başkan adayları Harris ve eski ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasının son döneminde neredeyse yalnız bu eyaletlerde kampanya çalışmalarına ağırlık verdi.
ABD'de başkanlık seçimlerine ilişkin ülke genelinde yapılan son anketlere göre, Harris yüzde 48,7, Trump yüzde 48,6 oya sahip gözüküyor.
Adayların 270 delegeye ulaşmaya çalışacağı seçimlerin kaderini belirleyecek 7 salıncak eyaletin 5'inde Trump, 2'sinde ise Harris ufak farklarla yarışı önde götürüyor.
Trump; Pennsylvania'da 0,4, Georgia'da 1,3, North Carolina'da 1,2, Arizona'da 2,8 ve Nevada'da 0,6 puan farkla, Harris ise Michigan'da 0,5 ve Wisconsin'de 0,4 puanla Trump'ın önünde gözüküyor.
Independent Türkçe, AA, Reuters, CNN