İran'da reformist din adamları, Tahran'ın Filistin'de iki devletli çözümü desteklemesi gerektiğine yönelik bir bildiri yayımladı.
Sık sık "Siyonizme ölüm" sloganının atıldığı İran topraklarındaki bu adım dikkat çekti zira iki devletli çözümü benimsemek, şimdiye kadar İsrail devletini tanımayı reddeden Tahran için önemli bir değişim anlamına geliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İran, geçen hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İki Devletli Çözümün Uygulanması için Uluslararası Koalisyon toplantısına katılmamıştı.
Ancak 21 Ekim'de Kum İlim Havzası'nda bir araya gelen reformist din adamları, bildiri yayımlayarak "Siyonist rejimin 1967'deki saldırıdan önceki yasal sınırlarına dönmesi ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması" için çağrı yaptı.
Bu bildiri protestolara yol açarken Tahran merkezli Kayhan gazetesi, zirveyi "düşman için bir propaganda makinesi" ifadesiyle eleştirdi.
Yargının tepesinden de tepki gelmesi üzerine reformistler "Siyonist devletin iğrenç suçlarının" bilindiğini ve kendilerinin de İsrail'i tanımadığını vurguladı. Kanın bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla durabileceğini de sözlerine eklediler.
Tarihçi yazar Araş Azizi, İran'daki tartışmaları şöyle yorumluyor:
Bu, İran'ın Siyonizm karşıtı İslam devrimciliğinin kuluçkası olmasını isteyenlerle ulusal çıkarlara dayalı pragmatik bir dış politika isteyenlerin tartışması. İran bir geçiş sürecinde. Yüce Lider, 85 yaşında. İktidar yeni nesile geçiyor. İran sürekli büyük krizler içinde kalamaz. Hamaney'in ne savaş ne barış stratejisi işe yaramıyor. Hem İsrail'i yok etmek isteyip hem de savaşa karşı çıktığını söylemek, İran'ın yapmaması gereken bir şey. Bu bir karar anı.
Azizi, eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in de yakın zaman önce İranlıların "Filistinlilerden daha fazla Filistin yanlısı olmaya çalışan" bir yönetimden sıkıldığını söylediğini hatırlatıyor.
Diğer yandan İsrail'le İran arasındaki gerginlik de sürüyor.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail saldırısına cevap vereceklerini ancak Tel Aviv'in bölgedeki saldırganlığını durdurup ateşkesi kabul etmesi halinde bu yanıtın türü ve şiddetinin değişebileceğini pazar günü söyledi.
Bir önceki gün konuşan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de "İran'a karşı eylemleri nedeniyle hem İsrail hem de ABD'ye kesinlikle sert bir yanıt vereceklerini" vurgulamıştı.
Independent Türkçe, Guardian, AA