Üç soruda "Bibileaks" skandalı

Binyamin Netanyahu, belgelerin sızdırıldığını biliyor muydu?

Netanyahu sızıntı belge skandalıyla ilgili henüz açıklama yapmadı (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden sızdırılan belgelerle ilgili skandalın yankıları sürüyor. 

İsrail mahkemesinden pazar günü yapılan açıklamada, aralarında Netanyahu'nun yardımcılarından Eliezer Feldstein'ın da bulunduğu 5 kişinin sızıntıyla ilgili gözaltına alındığı duyuruldu. 

Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlama çabalarını baltalamış olabileceği savunulan belgelerle ilgili, rehine yakınları da inceleme başlatılmasını talep ediyor.

Olaylar nasıl başladı?

İsrail ordusundan 1 Eylül'de yapılan açıklamada, 6 İsrailli rehinenin Gazze'deki bir tünelde ölü bulunduğu bildirildi. Netanyahu, ertesi gün düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın rehineleri Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'ndan kaçırma riski bulunduğunu savunarak, İsrail askerlerinin koridordan çekilmemesini olası bir ateşkesin şartlarından biri haline getirdi.

İsrail Başbakanı ayrıca toplantıda, Hamas'ın üst düzey yetkilileri tarafından yazıldığını savunduğu Arapça bir metin gösterdi. Metinde, Hamas'ın rehineleri kaçırma planının ve esir takası konusunda İsrail'e baskı uygulama planının deşifre edildiğini ileri sürdü. 

Sızıntılar ne zaman gerçekleşti?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun ardından 5 Eylül'de Britanya merkezli Jewish Chronicle gazetesi bir haber yayımladı. Gazeteci Elon Perry, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Philadelphia Koridoru üzerinden İran'a kaçmaya ve İsrailli rehineleri de beraberinde götürmeye hazırlandığına dair İsrail istihbaratı belgelerine ulaştığını iddia etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari ise böyle bir istihbarattan ya da Sinvar'ın buna yönelik bir planından haberdar olmadığını savundu. Daha sonra gazete haberi geri çekti.

Bu haberinde ardından 6 Eylül'de de Alman tabloid gazetesi Bild'de bir haber yayımlandı. Haberde, İsrail istihbaratından belgelere ulaşıldığı, dökümanlarda Hamas'ın rehine meselesinde İsrail'e karşı psikolojik savaş planının ortaya konduğu öne sürüldü. Haberdeki iddiaların bir kısmı, Netanyahu'nun açıklamasını destekler nitelikteydi. 

IDF'den yapılan açıklamada, Bild'in elindeki metnin 5 ay önce bulunduğu, haberde iddia edildiği gibi Sinvar tarafından değil orta kademe Hamas yetkililerince yazıldığı savunuldu. Ayrıca "belgenin sızdırılmasının ciddi bir güvenlik ihlali olduğu" bildirildi. 

İsrail medyasının "Bibileaks" adını verdiği olayda Netanyahu karşıtları, belgelerin sızdırılmasını, İsrail liderinin rehine takası çalışmalarını nasıl baltaladığını kanıtı niteliğinde olduğunu savunuyor.
 


Netanyahu'nun olayla bağlantısı nedir?

Netanyahu belge sızıntısı skandalıyla ilgili henüz ifadeye çağrılmadı. İsrail gazetesi Haaretz'in aktardığına göre Netanyahu'yu olayla doğrudan ilişkilendiren ya da sızıntıdan haberdar olduğunu gösteren bir kanıt yok.

Ancak İsrail Başbakanlık Ofisi'nden cumartesi günü yapılan açıklamada, şüpheliler arasında yer alan Netanyahu'nun yardımcısı Feldstein'ın "hiçbir güvenlik toplantısına katılmadığı ya da gizli belge bulundurmadığı" iddia edildi.


Independent Türkçe, New York Times, Haaretz, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

 

DAHA FAZLA HABER OKU