Çin, Kamala Harris'i mi yoksa Donald Trump'ı mı tercih ediyor?

Pekin, 5 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçimlerini yakından takip ediyor

Harris kazanırsa ülkenin ilk kadın ve siyah kadın başkanı olacak (Reuters)

Pekin yönetimi, ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerini yakından takip ediyor. 

Amerikan medya kuruluşu CNN'in analizinde, Cumhuriyetçi lider Donald Trump ve Demokrat ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarışın, Çin'le ilişkilere olası yansımaları ele alınıyor. 

Son 4 yılda Başkan Joe Biden yönetiminde, Çin'le ilişkilerde üslup değişimi ve "iletişimi dengeleme" çabalarının görüldüğü belirtiliyor. Diğer yandan Washington'ın Çinli teknoloji firmalarına yaptırımlar uygulama, gümrük vergilerini artırma ve Tayvan'a destek verme gibi politikalarla "Çin'i ulusal güvenliğe tehdit" olarak görmeyi sürdürdüğü ifade ediliyor. 

Trump mı Harris mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Biden'ın temmuzda yarıştan çekilmesinin ardından Demokratlar adına dümene geçene dek Harris'in Çin'de pek bilinmediğine işaret ediliyor. 

Çin'deki sosyal medya platformlarındaki bazı paylaşımlarda Harris'in gülüşüyle alay edildiği, bazı gönderilerdeyse Demokrat siyasetçinin mesajlarının olumlu algılandığı görülüyor.

Trump'ın izolasyonist dış politikasıyla Pekin'in siyaset sahnesinde Washington'ı geçmesini sağlayabileceğine dair bir algı oluştuğuna da işaret ediliyor. 

Diğer yandan Şangay'daki Fudan Üniversitesi'nden Wu Şinbo, iki siyasetçinin de halkta büyük heyecan yaratmadığını belirterek şunları söylüyor: 

İnsanlar bu iki aday hakkında iyimser değil çünkü imajları ve yetenekleri geçmişteki isimlerle kıyaslanamaz. İkincisi ve belki de daha önemlisiyse, birçok kişinin kim seçilirse seçilsin, ABD-Çin ilişkilerinin zaten düzelmeyeceğine inanması.

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin konuştuğu Çinliler, Pekin-Washington hattındaki gerginlikten endişelendiğini söylüyor. 70'li yaşlardaki Meng, Trump'ın Çin'le savaşa girmeyeceğini savunarak Cumhuriyetçi liderin kazanmasını istediğini anlatıyor. 
 


Pekin ne diyor?

Analize göre Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetimi de ABD'nin yeni liderinin ikili ilişkilerde büyük değişime yol açmayacağını düşünüyor. Pekin'deki Renmin Üniversitesi'nden Şi Yinhong şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Geleceğe baktığımızda, ABD'nin Çin'e yönelik politikasındaki süreklilik, muhtemel büyük değişikliklere daha ağır basacaktır. Bu, Harris ya da Trump'ın bir sonraki ABD başkanı olmasından bağımsız bir durum.

Öte yandan analizde, Ukrayna savaşının sonlanmasıyla ABD'nin Asya-Pasifik hattına yoğunlaşabileceğine, bunun da Pekin'i rahatsız edebileceğine dikkat çekiliyor. Trump, göreve gelmesi halinde savaşı "24 saatte" bitirebileceğini öne sürmüştü. Cumhuriyetçi liderin, Pekin'le daha çatışmacı bir ilişki kurabileceği savunuluyor.

Harris'in ise Biden'ın yolunu takip ederek Çin'in teknolojik ve askeri gelişimini sınırlandırmak için bir yandan Pekin'e baskıyı sürdüreceği, diğer yandan da temel ticari ilişkileri ve diplomatik diyaloğu açık tutacağı düşünülüyor. 

BBC'nin analizinde de Harris'in Çin halkı ve ÇKP için "bilinmez denklem" olduğuna işaret ediliyor.


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU