Yeni bir rapora göre Çin'de doğum oranının azalması hem anaokulu sayılarında hem de kayıtlarda önemli bir düşüşe neden oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eğitim Bakanlığı'nın yıllık raporuna göre, 2023'te 14 bin 808 tanesi kapanan anaokullarının sayısı yüzde 5'in üzerinde azalarak düşüşün ikinci yılına işaret etti. Kayıtlar yüzde 11,55 ya da 5,35 milyon çocuk azalarak yaklaşık 40,9 milyona geriledi ve bu sayı art arda üçüncü yıl düşmüş oldu.
Çin genelindeki ilkokullarda da yüzde 3,8'lik bir azalma görüldü.
Bu demografik değişim, Çin'in azalan doğum oranı ve nüfusuyla derinden bağlantılı. 2023'te sadece 9 milyon doğum kaydedildi ki bu 1949'dan bu yana görülen en düşük rakam.
2023'te 1,0'ın altında olduğu bildirilen doğurganlık oranı, 2,1 olan yenileme seviyesinin çok altında.
Guangdong eyaletinde yaşayan bağımsız nüfus bilimci He Yafu, South China Morning Post'a, "Öte yandan ekonomik durgunluk sürerken yaşlı bakım yükü de artıyor" dedi.
Anaokulu işletmecilerinin, erken çocukluk eğitimini üç yaşın altındaki çocukları da kapsayacak şekilde genişletmek ve entegre bir bakım-eğitim sistemi kurmak gibi yeni zorluklarla başa çıkmak için stratejik olarak uyum sağlamaları gerekiyor.
Geçen hafta Çin'in, hükümetin daha geniş aileleri teşvik etmeye yönelik önceki girişimlerine rağmen doğum oranlarında düşüş sürerken, halkın çocuk sahibi olmaya dair endişelerini araştırmak üzere çok büyük bir anket başlattığı bildirilmişti.
Toplam 1500 topluluktan 30 bin katılımcıyı kapsayacak çalışma, bu isteksizliğin ardındaki nedenleri ortaya çıkarmayı ve doğurganlığı destekleyecek politikaları şekillendirmeyi amaçlıyor.
Araştırma, ülkenin yaşlanan nüfusu ve aileleri daha fazla çocuk sahibi olmaktan caydıran ekonomik baskılar gibi demografik zorlukları ele almaya yönelik daha geniş kapsamlı çabaların bir parçası.
Buna karşılık yetkililer evlilikle ortak ebeveynliği teşvik ediyor ve azalan işgücüyle başa çıkabilmek için emeklilik yaşını yükseltmeyi düşünüyor. Analistler, ekonomik baskılarla yüksek yaşam maliyetlerinin aileleri çocuk sahibi olmaktan caydırdığına ve artan talebi karşılamak için birçok anaokulunun yaşlı bakım merkezlerine dönüştüğüne inanıyor.
Bu yıl Çin, doğumları teşvik etmek için geliştirilmiş politikalar açıklamış ve bir hükümet raporunda rejimin "doğum dostu bir toplum yaratacağı ve uzun vadeli, dengeli nüfus gelişimini teşvik edeceği" belirtilmişti.
Çin Başbakanı Li Çiang tarafından hazırlanan raporda bu politikaların "ebeveyn izni politikalarının iyileştirilmesi, işverenlerin ilgili işgücü maliyetlerini paylaşma mekanizmasının geliştirilmesi ve çocuk bakım hizmetlerinin arzının artırılmasını" içereceği belirtilmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent