"Maaşımı azaltın" diyen Microsoft CEO'su zam aldı

"Lüks içinde birkaç ömür geçirmesine yeter"

Satya Nadella'nın toplam serveti 1,4 milyar dolar civarında (Reuters)

Microsoft CEO'su Satya Nadella, maaşının azaltılmasını istemesine rağmen yüzde 63 zam aldı. 

Nadella, Microsoft'un sistemlerinde yaşanan siber güvenlik açıklarından kendisini de sorumlu tutarak, firma yönetiminden maaşında kesintiye gidilmesini istemişti. 

Temmuz 2023'te Microsoft sistemlerine düzenlenen saldırıda, aralarında devlet kuruluşlarının da yer aldığı 25 firmanın resmi e-posta adreslerine ulaşılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan teknoloji devi, saldırılardan Çin'i sorumlu tutmuştu ama Londra'daki Çin Büyükelçiliği iddiaları "dezenformasyon" diye niteleyerek reddetmişti.  

Bu yıl temmuzda da Microsoft Windows sistemlerinde küresel çapta önemli bir arıza yaşanmıştı. ABD ve Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok ülkede havacılık firmalarının internet hizmetleri kesintiye uğramıştı. Ayrıca banka ve hastanelerin sistemleri de olumsuz etkilenmişti. 

Microsoft, sorunun Teksas merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın yayımladığı bir güncellemeden kaynaklandığını bildirmiş ve bilgisayar korsanlarının herhangi bir saldırı düzenlemediğini bildirmişti. 

57 yaşındaki CEO, bu sorunlardan kendisinin de sorumlu olduğunu belirterek nakit ikramiyesinin azaltılmasını talep etti. Bunun üzerine 10,66 milyon dolarlık nakit ödeme, 5,2 milyon dolara indirildi. 

CEO, bu yılki mali dönemde 71,2 milyon dolar maaş aldı. Geçen yılki mali dönemde bu miktar 49 milyon dolardı. Ancak Nadella'nın maaş paketinin büyük bir kısmını hisse senedi opsiyonları oluşturuyor. Microsoft'un ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) gönderdiği açıklamada, şirketin gelirinin bu yılki mali dönemde yüzde 16 arttığı belirtildi.
 


Üst düzey gelirler ve kurumsal yönetimle ilgili analizler yayımlayan Londra merkezli düşünce kuruluşu High Pay Centre'dan Luke Hildyard, şirketin güçlü finansal performansı nedeniyle Nadella'nın maaşındaki artışın anlaşılabilir olduğunu söyledi. 

Diğer yandan Hildyard, "Yüz milyonlarca dolar servete sahip, lüks içinde birkaç ömür geçirmesine yetecek kadar parası olan biri için bu artışın gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulayabiliriz" dedi.


Independent Türkçe, BBC, Hindustan Times

DAHA FAZLA HABER OKU