Birçok cephede savaşı tırmandıran İsrail'in nihai hedefini bilen yok

"Binyamin Netanyahu, bu koalisyonla savaşı sonlandıramaz"

Analizde, 75 yaşındaki Binyamin Netanyahu'nun "ABD'den gelen baskılara karşı bağışıklık kazandığı" belirtiliyor (Reuters)

İsrail, Gazze Şeridi'ne ve Lübnan'a saldırıları sürdürürken, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun nihai hedefi belirsizliğini koruyor.

Amerikan medya kuruluşu CNN, İsrail'in en uzun süre iktidarda kalan lideri Netanyahu'nun, özellikle Hamas lideri Yahya Sinvar'ın 16 Ekim'de öldürülmesinin ardından tüm çağrılara rağmen savaşı sonlandırmadığına dikkat çekiyor.

İsrail ordusu, 31 Temmuz'da Tahran'da düzenlediği saldırıyla İsmail Haniye'yi, 27 Eylül'de de Beyrut'ta Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu, Nasrallah'ın öldürülmesinin "gelecek yıllarda bölgedeki güç dengesini değiştirmeye yönelik gerekli bir adım" olduğunu söylemişti. 

Analizde, Netanyahu'nun hedefinin Hamas ve Hizbullah'ı yenmekten öteye geçtiğine ve İsrail'in İran'la doğrudan çatışmaya girmeye istekli göründüğüne dikkat çekiliyor. 

Tahran yönetimi, Haniye ve Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından aylardır beklenen misillemeyi 1 Ekim'de yapmıştı. Saldırıda 200'e yakın füze fırlatılmış, bir Filistinli şarapnel nedeniyle ölmüş, iki İsrailli de yaralanmıştı. Netanyahu, Tahran'ın "ağır bedel" ödeyeceğini söylemişti ama henüz misilleme gerçekleştirilmedi.

Washington, İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlememesi için Tel Aviv'e baskı yaparken, bir yandan da Gazze'deki savaşın sonlandırılmasını istiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, salı günkü açıklamasında "esir takası mutabakatına varılması ve Gazze Şeridi'ne saldırıların sonlandırılması" çağrısı yapmıştı. 

Hamas'ın elindeki 101 rehine de henüz kurtarılamadı. Netanyahu'nun eski danışmanlarından Aviv Bushinsky, rehine meselesinin İsrail Başbakanı'nın siyasi mirası açısından önemli olduğuna işaret ederek şunları söylüyor: 

Netanyahu askeri ya da diplomatik yollarla daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamazsa, halk onun başarısız olduğunu söyleyecektir.

Netanyahu, temmuzda son dakikada ateşkes anlaşmasına birkaç koşul daha ekleyerek mutabakata varılmasını imkansız hale getirmişti. Analizde, İsrail liderinin stratejisine dair şu değerlendirmeler yapılıyor: 

Netanyahu karmaşık bir oyun oynuyor ve kaybetmeyi göze alamayacağı çok sayıda müttefikinin çelişkili taleplerini dengelemeye çalışıyor.

İsrail liderinin koalisyonu, ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi radikal sağcı siyasetçilerin desteğine muhtaç. Her iki bakan da Gazze'nin işgaline devam edilmesini ve bölgede Yahudi yerleşimleri kurulmasını istiyor
 


Kudüs'teki İbrani Üniversitesi'nden Gayil Talşir, Netanyahu'nun mevcut hükümetle savaşı sonlandıramayacağını savunarak şu yorumları paylaşıyor: 

Son 15 yıldır gördüğümüz olağan Netanyahu, muhtemelen bir ulusal birlik hükümeti kurar ve ABD'nin desteğiyle kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına giderdi. Ancak içinde bulunduğumuz siyasi durum böyle değil, dolayısıyla siyasi açıdan bu koalisyonla savaşı sona erdirmek için hiçbir teşviki yok.

Diğer yandan Netanyahu hakkında dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma ve rüşvet gibi çeşitli suçlamalarla Gazze savaşından önce başlatılan hukuki süreç de devam ediyor. Liderin aralıkta ifade vermeye başlaması öngörülüyor, bu gerçekleştiğinde Netanyahu, mahkemeye sanık olarak çıkan ilk İsrail Başbakanı olacak.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU