İsrail neden "Hizbullah'ın bankasını" hedef alıyor?

İslami bankacılık sistemi Kard Hasan, Lübnan'da hayır derneği olarak kayıtlı

İsrail ordusu, Lübnan'ın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Sur şehrini de bombalıyor (Reuters)

İsrail, Lübnan'daki saldırılarında Hizbullah'la bağlantılı Kard Hasan adlı bankanın şubelerini hedef alıyor. 

İsrail ordusu, pazar günü Kard Hasan'a ait 30 hedefi vurmuştu. Bu hedeflerde onmilyonlarca dolar değerinde nakit para ve altın olduğu öne sürülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan'da hayır derneği olarak kayıtlı bulunan İslami finans sistemi Kard Hasan, 1983'te kuruldu. Özellikle Lübnan'daki 2019 mali kriziyle bankacılık sisteminin çökme noktasına gelmesinin ardından önem kazanan finans kuruluşu, altın ya da mücevher gibi günlük teminatlar karşılığında binlerce müşteriye ortalama 2 bin 500 dolar tutarında faizsiz mikro krediler sunuyor. 

Fransız haber ajansı AFP, Kard Hasan'ın kuruluşunda İran'ın rol oynadığına dikkat çekerken, bankanın uzun süredir Lübnan'daki Şii topluluğun desteğiyle finanse edildiğini yazıyor

2019 itibarıyla 486 bin bağışçı ve üyeye sahip olan kuruluş, 1983'ten bu yana toplamda 4,3 milyon dolar değerinde iki milyon adet kredi verdi. 

Paris-Dauphine Üniversitesi'nden Aurelie Daher, bankacılık sisteminin ardındaki fikri şöyle anlatıyor: 

Kard Hasan, eğitim masraflarını karşılama ya da dikiş makinesi alma gibi küçük çaplı ekonomik yatırımlar için sıfır faizli borçlar vererek yola çıktı. Amaç ailelere ikinci bir gelir kaynağı sağlamaktı.

2019 mali krizinin ardından bankanın popülerleştiğine dikkat çeken akademisyen, kuruluşun alışveriş yapamayan ya da çocuklarının okul masraflarını karşılayamayan Lübnanlılara tüketici kredileri sağladığını belirtiyor. 

Ancak İsrail, İran'ın Kard Hasan üzerinden Hizbullah'a para aktardığını, Şii örgütün de bunu silah satın almak ve üyelerin maaşlarını ödemek için kullandığını öne sürüyor. Tel Aviv, Kard Hasan'ın Hizbullah'ın "ekonomik kanadı" olduğunu iddia ediyor.

ABD Hazine Bakanlığı da "terörü finanse ettiği" gerekçesiyle 2007'de bankayı yaptırım listesine almış ve malvarlıklarını dondurmuştu. 
 

kard hasan
İsrail ordusu, Lübnan'da 40 yıldır faaliyet gösteren bankanın farklı şubelerini yerle bir etti (Reuters)


Diğer yandan Hizbullah sözcüsü Muhammed Afif, salı günkü açıklamasında bu iddiaları yalanlayarak, Kard Hasan'ın "tüm Lübnanlılara hizmet veren, kanunlara uygun faaliyet gösteren sivil bir kurum" olduğunu savunmuştu. 

Lozan Üniversitesi'nden Joseph Daher, İsrail'in Hizbullah'la bağlantılı sivil kurumları hedef aldığına dikkat çekerek şunları söylüyor: 

İsrail hükümeti, saldırılarını meşrulaştırmak için partinin silahlı ve sivil kollarını birbiriyle ilişkili göstermeye çalışıyor.

Akademisyen Aurelie Daher ise şu değerlendirmeleri paylaşıyor:

İsrail'in temel amacı Hizbullah'ın tüm kurumlarını yok etmek.

Birleşik Krallık merkezli Uluslararası Af Örgütü, salı günü yaptığı açıklamada İsrail'in Kard Hasan'a saldırılarına tepki göstererek, bombardımanların "savaş suçu" olarak soruşturulmasını talep etmişti.
 


İsrail, Lübnan'a saldırılarını sürdürürken, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından ABD ateşkes için baskıyı artırdı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün yaptığı açıklamada "esir takası mutabakatına varılması ve Gazze Şeridi'ne saldırıların sonlandırılması" çağrısı yaptı. Blinken ayrıca İsrail'in muhtemel misilleme saldırısının İran'la "daha büyük bir gerilim yaratmayacak şekilde planlanması gerektiğini" söyledi. Basın toplantısının ardından, Ortadoğu turu kapsamında Tel Aviv'den ayrılarak Suudi Arabistan'a hareket etti.


Independent Türkçe, AFP, CNN, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU