9 yıldır görevde olan Justin Trudeau'nun yüzü neden eskidi?

Kanada Başbakanı göreve geldiğinde "siyasetin yeni yüzü" diye nitelendiriliyordu

Dikkat çeken çoraplarıyla eski İrlanda Başbakanı Leo Varadkar gibi liderlere de ilham vermişti (AFP/Arşiv)

2015'te 43 yaşındayken Kanada Başbakanı olan Justin Trudeau yakışıklılığı ve enerjisiyle dikkat çekse de artık siyaseten var olma mücadelesi veriyor.

Yapılan anketlere göre toplumun üçte ikisi, performansını beğenmezken kendi partisinden dahi "Artık gitmesi lazım" sesleri yükseliyor. 

ABD'nin Wall Street Journal gazetesi, dün "Justin Trudeau'nun büyük bir siyasi problemi var: Justin Trudeau" başlığıyla bir haber yayımlayarak bu koronun sesine güç verdi. 

Trudeau'nun Liberal Partisi'ni destekleyen stratejik iletişim danışmanı Andrew Perez'in şu ifadeleri aktarıldı:

Genç ve seksiydi, biliyorsunuz Bay Selfie'ydi. Şimdi ilericiler bile ona alaycı yaklaşıyor.

Ülkedeki Dalhousie Üniversitesi'nde siyaset bilimi dersleri veren Lori Turnbull da "En büyük mesele, seçmenin yorgunluğu. Liberal Parti'nin tüm yatırımını Trudeau'ya yapması, fayda-maliyet açısından mantıklı olmayabilir" diyor.

Liberal Parti'nin 2019 ve 2021 seçimlerinde iktidarı korurken oy kaybetmesi de bu sinyalleri doğruluyor gibi.

Kovid-19 pandemisi sonrasında artan enflasyonla birlikte halkın geçim sıkıntısını anlayamadığı eleştirilerinin yanı sıra skandallarla da karşı karşıya. 

2019'da eski Adalet Bakanı ve Başsavcı Jody Wilson-Raybould'un bir yolsuzluk kovuşturmasını sonlandırması için baskıya uğradığı iddiaları, Başbakan Justin Trudeau'yu vurmuştu. 

"Etik kurallarını çiğnediğimi kabul ediyorum ancak büyük bir işverenin kovuşturulmasının olumsuz sonuçlarını önlemeye çalışmak için bu yolu seçtim. Başbakan olarak görevim, Kanadalıların çıkarlarını savunmaktır. Kanada halkının işlerini kaybetmemeleri için ayağa kalktığımdan dolayı özür dileyemem" diyerek dik durmaya çalışsa da yıprandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzünü siyaha ve kahverengiye boyadığı eski fotoğrafları da ırkçılık suçlamalarını beraberinde getirdi. 

Ekonomik büyümeyi artırmak için göçmenlere kucak açması, ülkedeki konut fiyatlarının artmasına ve toplumsal hizmetlerle altyapının yetersiz kalmasına yol açtı. 

Yapılan anketler, toplumun yüzde 60'ının "Çok fazla mülteci kabul ediyoruz" dediğini ortaya koydu. 

Başbakanlar için süre sınırlamasının olmadığı Kanada'da bu makama layık görülenler, hükümet güvenoyu aldığı müddetçe görevlerini sürdürebiliyor.

Trudeau, Ekim 2025'teki seçimlere kadar görevine devam etmeyi düşündüğünü söylese de bir güvenoylaması onu koltuktan indirebilir. 

Son anketlere göre Kanada Muhafazakar Partisi, Liberal Parti'ye fark atıyor. 

Muhafazakarlar, yaklaşık 10 yıl önce iktidarı devrettikleri Liberallerin karbon vergisinden kurtulmayı, bütçe açığını azaltmayı, evsizlik sorununu çözmeyi ve suç oranlarını düşürmeyi vaat ediyor. 

Geçen yıl Trudeau ve eşi Sophie, 18 yıllık evliliğin ardından ayrıldıklarını açıklamıştı. İkilinin üç çocuğu var.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU