Al Pacino, Baba'dan "neredeyse kovuluyormuş"

"Stüdyo beni istemedi"

Baba, Al Pacino'ya En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında ilk Akademi Ödülü adaylığını kazandırdı ve Baba 2'yle (The Godfather Part II) En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ının sahibi oldu (Paramount Pictures)

Al Pacino her zaman Baba'daki (The Godfather) çığır açan performansıyla anılacak olsa da Francis Ford Coppola'nın 1972 yapımı mafya dramasında neredeyse başka bir aktör rol alacaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akademi ödüllü oyuncu, yeni çıkan anı kitabı Sonny Boy'da, Mario Puzo'nun romanının sinema uyarlamasında Michael Corleone'yi canlandırmak için Paramount'un "doğru oyuncu olup olmadığını sorguladığını" anlattı. 

Birleşik Krallık merkezli gazete Guardian, sonunda kendini kanıtlayabildiğini anlatan efsanevi aktörün kitabından bir alıntı paylaştı. Sözkonusu alıntıda Pacino, "Paramount benim Michael Corleone'yi oynamamı istemedi" ifadelerini kullanıyor ve ekliyor:

Jack Nicholson'ı istediler. Robert Redford'u istediler. Warren Beatty ya da Ryan O'Neal'ı istediler. Kitapta Puzo, Michael'ın kendisine 'Corleone ailesinin hanım evladı' adını taktığını söylüyordu. Ufak tefek, siyah saçlı, narin bir şekilde yakışıklı olması ve kimse için görünür bir tehdit oluşturmaması gerekiyordu. Bu stüdyonun istediği adamlara benzemiyordu. Ama bu benim olmam gerektiği anlamına da gelmiyordu.

"O lanet uçağa bineceksin"

Pacino, "Ancak bu, daha önce hiç yapmadığım bir şekilde rol için deneme çekimi yapmam ve bunu yapmak için batı yakasına uçmam gerektiği anlamına geliyordu ki bunu yapmak istemedim" diye devam ediyor:  

Baba olması umurumda değildi. Uçmaktan biraz korkuyordum ve Kaliforniya'ya gitmek istemiyordum. Ama menajerim Marty Bregman bana 'O lanet uçağa bineceksin' dedi. Uçuşta içebilmem için bana bir bardak viski getirdi ve oraya gittim.

Pacino, Coppola'nın kendisi için mücadele ederken "çok ileri gittiğini" düşündüğünü itiraf etse de aktör, seçme odasına girip rol için tek aday olmadığını anlamanın "nahoş bir duygu" olduğunu belirtiyor.

"Bana Diane Keaton gibi bir hediye verdi"

86 yaşındaki aktör, "Ama işin sırrı şu: Francis beni istiyordu. Beni istiyordu ve ben bunu biliyordum" ifadelerini kullanıyor.

Ve bir yönetmenin sizi istemesi gibisi yoktur. Ayrıca bana Diane Keaton gibi bir hediye verdi. Kay rolü için seçtiği birkaç oyuncu vardı ama beni Diane'le eşleştirmek istemesi onun bu süreçte avantajlı olduğunu gösteriyordu. Deneme çekiminden birkaç gün önce Diane'le New York'taki Lincoln Merkezi'nde bir barda tanıştım ve hemen kaynaştık. Konuşması kolay ve komik biriydi ve o da benim komik olduğumu düşünüyordu. Hemen bir arkadaşım ve müttefikim olduğunu hissettim.

"İşimin tehlikede olduğunu o zaman anladım"

Bir buçuk hafta süren çekimlerden sonra, Paramount, Pacino'nun rol için doğru oyuncu olup olmadığını bir kez daha sorguluyordu. 

Sonunda Francis bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdi. Bu noktada Baba'yı yaklaşık bir buçuk haftadır çekiyorduk. Francis dedi ki 'Bu işi beceremiyorsun'. Bunu içimde bir yerde hissettim. İşimin tehlikede olduğunu o zaman anladım.

Pacino, Coppola'nın bunu "kasıtlı olarak" yapıp yapmadığından emin olmasa da yönetmen, Michael'ın Sollozzo ve McCluskey'den intikam almaya geldiği İtalyan restoranı sahnesinin çekimlerini öne aldı. 

O sahnenin birkaç gün sonrasına kadar çekilmemesi gerekiyordu ama neler yapabileceğimi göstermeme izin verecek bir şey olmasaydı, benim için daha sonrası olmayabilirdi.

"O sahne sayesinde beni filmde tuttular"

Pacino'nun şansına, bu sahne Coppola'nın onu neden seçtiğini tam olarak ortaya koyuyordu. 

Sonra Francis restoran sahnesini stüdyoya gösterdi. Oynadığım o sahne sayesinde beni filmde tuttular. Yani Baba'dan kovulmadım.


Independent Türkçe, Deadline, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU