UNICEF: Dünyada her sekiz kadından biri 18 yaşından önce cinsel saldırıya uğruyor

UNICEF İcra Direktörü Catherine Mary Russell  / Fotoğraf: Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan ve bu tür şiddetin “endişe verici boyutlarını” ortaya koyan uluslararası bir rapora göre, dünya genelinde 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın, çocukluk veya ergenlik dönemlerinde tecavüze veya cinsel istismara uğramış.

Örgüt tarafından bugün sunulan raporu özetleyen bir açıklamada, “Bugün hayatta olan 370 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın, yani her sekiz kişiden biri, 18 yaşından önce tecavüze ya da cinsel tacize uğramıştır” denildi.

Açıklamada, “Çevrimiçi sözlü taciz gibi cinsel şiddetin temas içermeyen biçimleri de dâhil edildiğinde, etkilenen kız çocuklarının ve kadınların sayısı dünya genelinde 650 milyona ya da her beş kişiden birine yükselmektedir” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün icra direktörü Catherine Russell “çocuklara yönelik cinsel şiddeti” “kolektif vicdanımıza yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi.

Açıklamada Russell'ın bu saldırı ve tecavüzlerin “derin ve kalıcı travmalara neden olduğunu” söylediği ve “çocukların kendilerini güvende hissetmeleri gereken ortamlarda, genellikle güvendikleri bir kişi tarafından tacizin gerçekleştirildiğini” belirttiği aktarıldı.

“Çocuklara yönelik cinsel şiddete ilişkin ilk küresel ve bölgesel tahminlerin” açıklanması, BM tarafından kabul edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü arifesinde gerçekleşti.

UNICEF, özellikle ergenlik çağındaki kız çocukları için “bu şiddetin küresel ölçekteki boyutunun (...) endişe verici” olduğunu düşünmekte.

Sahra Altı Afrika en fazla mağdurun bulunduğu bölgedir (79 milyon kız çocuğu ve genç kadın ya da kadınların yüzde 22'si); dolayısıyla bu bölgedeki her beş kadından biri 18 yaşından önce cinsel saldırı ya da tecavüz mağduru olmuş durumda.

Doğu ve Güneydoğu Asya (75 milyon ya da kadınların %8'i) oranıyla ikinci sırada yer almaktadır.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre mağdurların sayısı Orta ve Güney Asya'da 73 milyon (kadınların %9'u), Avrupa ve Kuzey Amerika'da 68 milyon (%14), Latin Amerika ve Karayipler'de 45 milyon (%18), Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da 29 milyon (%15) ve Okyanusya'da 6 milyondur (%34).

Savaşlar, ekonomik ve sosyal krizler, kız çocuklarına yönelik saldırıları şiddetlendiren bir iklim yaratmaktadır; Russell “tecavüz ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin sıklıkla bir savaş silahı olarak kullanıldığı çatışma bölgelerindeki korkunç cinsel şiddete” işaret etmektedir.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU