Cezayir, gerilen ilişkiler nedeniyle Fransa'yı buğday ithalat ihalesinin dışında bıraktı

İki ülke arasındaki diplomatik gerilimin yeniden tırmanışa geçtiği bir dönemden geçiliyor

Cezayir ve Fransa cumhurbaşkanları, gerilen ilişkilerden önce Şarm el-Şeyh'teki iklim zirvesine katıldıkları sırada / Fotoğraf: Cezayir Cumhurbaşkanlığı

Cezayir, iki ülke arasındaki diplomatik gerilimin bir yansıması olarak, Fransız şirketlerini bu haftaki buğday ithalat ihalesinin dışında bıraktı ve katılımcı şirketlerin Fransız menşeli buğday teklif etmemesini şart koştu. Üç yıl önce Fransa'nın Cezayir buğday ihalelerinden aylarca dışlanmasına neden olan anlaşmazlığın yeni bir yansıması olan bu hamle, ülkenin devasa ithalat pazarında Rus buğdayının başını çektiği Karadeniz tedarikinin hakimiyetini pekiştirebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezayir dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri ve Fransa uzun zamandır açık ara farkla en büyük tedarikçi konumunda. Fransa'nın geçtiğimiz temmuz ayında Fas egemenliği altındaki Sahra bölgesi için bir özerklik planını destekleme kararı, Polisario Cephesi'nin bölgede bağımsız bir devlet kurma çabalarını destekleyen Cezayir'i kızdırdı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Cezayir Salı günü düzenli ihalelerinden birini gerçekleştirdi. Tüccarlar, Profesyonel Tahıl Bürosu'nun (Cezayir'deki resmi tahıl alıcısı) 500 bin tondan fazla buğday satın aldığını tahmin ediyor. Genelde Profesyonel Tahıl Bürosu ihalelerinde menşe isteğe bağlıdır ve tüccarlar Fransız buğdayı da dahil olmak üzere bir dizi onaylı kaynak arasından seçim yapabilirler. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi altı kaynak, Fransız şirketlerinin ihaleye katılmak için davet almadığını, Fransız olmayan şirketlerden ise Fransız buğdayını tedarik seçeneği olarak önermemelerinin istendiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU