Metropoll araştırdı: Eylül ayında partilerin oy oranları ne oldu?

Metropoll Araştırma kurucusu Özel Sencar, kurumunun eylül ayı araştırmasını açıkladı. Araştırmaya göre son genel seçime göre oylarını artıran üç parti CHP, DEM Parti ve YRP

Fotoğraf: AA

"Medyada Metropoll’ün Eylül araştırma verilerini yönelik manipülatif konuşma ve yorumlar yapılıyor. Bunların bazıları raporu görmedikleri için bazıları da kamuoyunu yanlış bilgilendirmek amacını gütmektedir. Aşağıda partilerin Eylül ayı oy desteklerini sunuyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk sırada AK Parti var

Sencar'ın paylaştığı ve 12-19 Eylül arasında yapılan araştırmanın verilerine göre; "Bu pazar bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna yanıt veren; 1576 kişinin ilk tercihi kararsız, cevapsız ve protesto oyların dağıtımıyla AK Parti. AK Parti'nin oy oranı 31,9. Ancak bu veriye göre AK Parti, 14 Mayıs 2023'teki oylarının yüzde 4'e yakının kaybetmiş durumda. AK Parti, son genel seçimlerde yüzde 35,32 oy almıştı.

CHP 9 puan artırdı

28 ilde yapılan araştırmanın verilerine göre ikinci parti ise yüzde 31,4 ile CHP. CHP, son seçimle kıyaslandığında oylarını 9 puan artırmış görünüyor. CHP; 14 Mayıs seçimlerinde 25,41 oy almıştı.

DEM Parti'de de yükseliş var

Metropoll Araştırma'nın eylül araştırmasına göre oylarını artıran ve Türkiye'nin üçüncü büyük partisi sıralamasına yükselen parti ise DEM Parti. 14 Mayıs seçimlerinde HDP/YSP olarak 8,79 oy alan DEM Parti'nin şimdiki oy oranı 9,6.

MHP'de düşüş, YRP'de artış

İktidarın küçük ortağı MHP'nin oylarında da düşüş var. 14 Mayıs seçimlerinde 10,04 oy alan MHP; eylül ayı araştırmasına göre 9,3 oy oranına inmiş.

Yeniden Refah Partisi ise oylarını az da olsa artıran partilerden. Geçen yıl 2,86 oy alan YRP'nin şimdiki oy oranı 3,9.

Araştırmaya göre geçen yıl göre sadece CHP, DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi oylarını artırırken diğer tüm partiler oy kaybetmiş durumda.

Veriler şöyle:

İYİ Parti 9,90 oy oranından 4,9'a; Zafer Partisi 3,7'den 2,28'e; TİP 1,72'den 1,7'ye düşmüş. 

Araştırmaya katılanların yüzde 13,5'i kararsız olduğunu söylerken, 15,8'i ise protesto oy kullanacağını belirtmiş.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU