Mayısta göreve başlayan Tayvan lideri Lai Ching-te, Pekin'den gelen "ayrılıkçı" eleştirilerini artıracak bir açıklama daha yaptı.
10 Ekim'de kutlanacak Tayvan Ulusal Günü'ne günler kala düzenlenen bir konserin öncesinde konuşan 65 yaşındaki siyasetçi, ülkelerinin 113. yıldönümü olacağına işaret etti. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ise 1 Ekim'de 75. kuruluş yıldönümünü kutladığını vurguladı:
Bu yüzden yıla bakıldığı zaman, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Çin Cumhuriyeti'ndeki halkın anavatanı olduğunu söylemek tamamen imkansız. Tam aksine Çin Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti'nde yaşayanların anavatanı olabilir.
Tayvan liderinin bu sözleri seyircilerden alkış topladı.
Henüz Pekin'den bu sözlere yanıt gelmedi.
Önceki günlerde ülkesinin kuruluş yıldönümünü kutlayan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu bir kere daha söylemişti:
Tayvan, Çin'in kutsal toprağıdır ve Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki halklar birbirine kan bağıyla bağlıdır. Kan, sudan daha koyu akar.
ABD'den Çin'e tebrik mesajı
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, "ABD halkı adına, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluşunu kutlayan Çin halkını tebrik ettiğini" belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mesajın, kuruluş yıldönümü olan 1 Ekim'den 4 gün sonra duyurulması dikkati çekti.
ABD ve Çin, son yıllarda ticaretten ekonomik güvenliğe ve teknolojik rekabete, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik ihtilaflarından Tayvan sorununa dek çok sayıda anlaşmazlığın olduğu gerilimli bir ilişki sürdürüyor.
ABD'yle müttefikleri Filipinler, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın Güney Çin Denizi'nde yaptığı askeri tatbikata karşı Çin, 1 Ekim'i takip eden Ulusal Gün Haftası içinde aynı bölgede kendi askeri tatbikatını düzenlemişti.
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.
Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Independent Türkçe, Guardian, Reuters, AA