Tolstoy'un adını taşıyan barış ödülü, yazarın torunlarını ikiye böldü

"Duysa mezarında dönerdi"

Tolstoy, 1854-1855'teki Sivastopol Kuşatması'nda cephede yaşadıklarını Sivastopol Öyküleri'nde anlatmıştı (AFP)

Rusya'da Lev Nikolayeviç Tolstoy'un adını taşıyan yeni barış ödülü, yazarın soyundan gelenleri ikiye böldü.

I. Uluslararası Lev Tolstoy Barış Ödülü'nün sahibi, büyük Rus yazarın doğum günü olan 9 Eylül'de Rusya Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu'nda açıklandı. 

Ödül, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed'e verildi. Eski Çad Başbakanı Muhammed, ödülü Bolşoy Tiyatrosu Direktörü Valeri Gergiyev'den aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş ve Barış ve Anne Karenina gibi klasik romanları dünya edebiyatına kazandıran Tolstoy'un adını taşıyan ödül, Rusya Tarih Kurumu, Rusya Barış Fonu ve Rusya Askeri Tarih Kurumu tarafından 22 Haziran 2022'de duyurulmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ödülün "çok kutuplu yeni adil dünya düzeninin oluşumuna" katkıda bulunanlara verileceğini bildirmişti. 

Ödül töreninin düzenlenmesiyle bu hamle, Tolstoy'un soyundan gelenler arasında tartışma yarattı. 

Rus yazarın torununun torunu Stephan Tolstoy, Fransız haber ajansı AFP'ye "Tolstoy bunu duysa mezarında dönerdi" dedi. 

İsveç yurttaşı olan 83 yaşındaki Stephan Tolstoy, Rus yazarın her türlü devlet yönetimi ve savaşa karşı çıkan bir pasifist olduğunu, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın böyle bir ödül vermesini doğru bulmadığını belirtti ve ekledi: 

Bu bir barış ödülü. Ve bence bunu Leo Tolstoy'un ismiyle ilişkilendirmek mükemmel. Bunda yanlış bir şey yok. Sorun, bu ödülün savaşta olan ve başka bir ülkeyi işgal eden bir ülke tarafından başlatılmış olmasıdır. Bu da durumu daha karmaşık ve rahatsız edici hale getiriyor.

Ödülün yönetim kurulunda, Rus yazarın büyük büyük torunu Vladimir Tolstoy yer alıyor. Vladimir Tolstoy, Rus devletine ait Kanal Bir'e (Pervıy Kanal) haziranda verdiği söyleşide, Tolstoy'un "daima adil bir dünyadan yana olduğunu" söylemişti. Bir dönem Putin'in kültür danışmanlığını da yapan Vladimir Tolstoy, sözlerini şöyle sürdürmüştü: 

Tolstoy'un torunları dünyanın dört bir yanında yaşıyor ve bu girişimi desteklediler.

Stephan Tolstoy ise bunun doğru olmadığını savunarak şunları söyledi: 

Tolstoy ailesinin üyeleriyle ödülle ilgili önceden iletişime geçildiği söyleniyor. Kesinlikle bize bir şey sorulmadı.

 


Bunlara ek olarak AFP, I. Uluslararası Lev Tolstoy Barış Ödülü'nün Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed'e verilmesini "stratejik bir karar" diye yorumluyor. Haberde, Rusya'nın son dönemde Afrika'daki nüfuzunu artırmaya çalıştığı hatırlatılarak, ödülün bu politikanın bir parçası olduğu yorumu yapılıyor. 


Independent Türkçe, AFP, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU