Arjantin, gözünü Formula 1'e dikti

Arjantin 1998'den beri F1'e ev sahipliği yapmıyor ve Brezilya takvimdeki tek Güney Amerika ülkesi

İyi performans göstermesine rağmen Franco Colapinto'nun 2025 sezonu için geleceği belirsiz (Reuters)

Franco Colapinto'nun Formula 1'de yarışmaya başlamasıyla serinin popülerliği Arjantin'de hızla arttı ve Güney Amerika ülkesinde hükümet, yeniden bir grand prix'ye ev sahipliği yapmayı düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

21 yaşındaki Arjantinli pilot Colapinto, ağustostaki Hollanda Grand Prix'sinden sonra Williams'ta Logan Sargeant'ın yerine geçmiş ve Bakü'deki Azerbaycan Grand Prix'sini 8. sırada bitirerek ilk puanlarını almıştı. Bu Colapinto'yu 1982'de Carlos Reutemann'dan bu yana puan alan ilk Arjantinli pilot yapmıştı.

Ancak yüksek performansına rağmen, Carlos Sainz'in Alex Albon'un takım arkadaşı olacağı kesinleştiğinden Colapinto'nun 2025 seçenekleri sınırlı görünüyor. Williams patronu James Vowles, boştaki ikinci koltuk için Sauber'le (Audi) ile görüşmelere başlanmasını gündeme getirdi.

Colapinto'nun performansı sonucunda F1'in Arjantin'deki popülaritesi geçen ay fırladı ve birçok Arjantinli, son Arjantin Grand Prix'sinin 1998'de Buenos Aires'te yapıldığı göz önüne alındığında, gelecek ayki Brezilya Grand Prix'sine katılma olasılığını araştırıyor. Brezilya'nın Interlagos pisti, halihazırda F1 yarışına ev sahipliği yapan tek Güney Amerika pisti.

Ancak Arjantin hükümetinin turizm, çevre ve spordan sorumlu bakanı Daniel Scioli, Arjantin'de yayın yapan La Agencia de Viajes'e yakın zamanda "Arjantin'in bir kez daha bir Formula 1 yarışına ev sahipliği yapabilmesi için tüm çabaları koordine etmek üzere Başkan Javier Milei ve Başkanlık Genel Sekreteri Karina Milei'yle görüştüm" diye konuştu.

Scioli ayrıca gelecek ay Sao Paulo'da düzenlenecek Brezilya GP'sine katılarak Arjantin'in takvime geri dönmesi konusunda F1 personeliyle görüşmelere başlayacak.

Gelecek yılın 24 yarışlık programının şimdiden onaylanmış olması nedeniyle Arjantin takvime en erken 2026'da dönebilir.

Ancak bu tarih, Arjantin'deki son yarışa ev sahipliği yapan Autodromo Oscar Alfredo Galvez'in bakımsız kalması ve F1'e ev sahipliği yapmak için gereken FIA Grade 1 statüsüne dönmek için önemli miktarda yatırıma ihtiyaç duyması göz önüne alındığında iddialı görünüyor.

F1 ayrıca son yıllarda dünya çapında yaşanan popülerlik patlamasından faydalanmak amacıyla Ruanda, Tayland ve Güney Kore'de yarışlara ev sahipliği yapmak için olası fırsatları araştırıyor.

Madrid, 2026'dan itibaren sokak pistiyle İspanya Grand Prix'sine ev sahipliği yapacak ve F1'in Barselona'daki mevcut pistteki geleceği belirsizliğini koruyor.

7 pistin F1'le anlaşması 2025'ten sonra sona erecek: Belçika, Monako, İtalya (Monza), Meksika, Imola, Hollanda ve Çin.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/f1

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU