İsrail Yüksek Mahkemesi, esirlerin iadesi için pazarlık yapmak üzere Filistinli bir mahkûmun cesedinin kullanılmasına izin verdi

Fotoğraf: AA

İsrail Yüksek Mahkemesi dün, Gazze Şeridi'nde tutulan esirlerin serbest bırakılması için bir pazarlık unsuru olarak nisan ayında cezaevinde ölen Filistinli bir mahkûmun cesedinin hükümette kalmasına izin verdi.

Mahkeme, Arap toplumunun haklarını savunan İsrailli sivil toplum kuruluşu Adalah'ın nisan ayında cezaevinde hayatını kaybeden Filistinli mahkûm Velid Dakka'nın cenazesinin ailesine iade edilmesi talebiyle yaptığı temyiz başvurusunu oybirliğiyle reddetti.

İsrail sınırları içindeki Baka el-Garbiyye'den olan Dakka, 1986 yılında bir İsrail askerini kaçırıp öldürmek suçundan tutuklanmış, önce idama mahkûm edilmiş ve ardından cezası 38 yıl hapse indirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl serbest bırakılması gerekiyordu, ancak İsrail askeri mahkemesi cezaevine cep telefonu soktuğu için cezasına iki yıl daha ekledi.

Dakka'nın omuriliğinde kanser gelişti ve insan hakları örgütleri serbest bırakılmasını tavsiye etti. Ancak bu gerçekleşmedi ve tıbbi bakım görmedi.

Cesedi, o dönemde Gazze Şeridi'nde tutulan esirlere karşılık İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların serbest bırakılması için yapılan müzakereler nedeniyle İsrail makamları tarafından alıkonuldu.

İsrail Yüksek Mahkemesi, ‘ölülere saygı ve yakınlarının onları gömme hakkının devletin temel değerleri olduğuna’, ancak diğer temel ilke olan ‘esirlerin serbest bırakılmasının’ daha önemli olduğuna karar verdi.

Mahkeme tarafından verilen kararda, “Hamas'ın elindeki askerlerin, sivillerin ve ölülerin iadesi için müzakereleri kolaylaştıracaksa, teröristlerin cesetlerinin tutulmasının meşru bir amacı vardır” denildi.

Adalah, ‘uzlaşma kartı’ politikasını eleştirerek, ‘derin ırkçı ideolojiyi somutlaştıran kararı’ kınadı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU