Columbia Üniversitesi'nden uzaklaştırılan Filistin yanlısı öğrenci, okula dava açtı

"Siyah ve Filistin destekçisi olduğum için haksızlığa uğradım"

Columbia Üniversitesi'ndeki eylemciler, protestolarda kampüs binalarının önünde toplanmıştı (AFP)

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde düzenlenen Filistin'e destek eylemlerine katıldıktan sonra öğrenciliği askıya alınan Khymani James, okula dava açtı.

27 Eylül'de New York'ta açtığı davada James, adil muamele görmediğini ve hakkında verilen uzaklaştırma kararının medya baskısıyla alındığını iddia etti.

James, prestijli Columbia Üniversitesi tarafından siyah ve Filistin yanlısı olduğu için hedef alındığını savunarak, uzaklaştırma kararının kendisine yönelik "nefreti körüklediğini" ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki öğrenci, ayrıca üniversite yönetiminin kendisini "siyonist Yahudi" diye niteleyen bir sınıfa kampüste ayrıcalık tanıdığını da savundu. 

Davada James'i, 7 Ekim'de Hamas'ın düzenlediği saldırılara destek verdiği gerekçesiyle Columbia'dan kovulan Mohamed Abdou'yu savunan avukat Jonathan Wallace temsil ediyor.

Columbia Üniversitesi Apartheid'ı Reddediyor adlı grubun sözcülüğünü yapan James, üniversitede nisanda başlayan Gazze'ye destek eylemlerini örgütleyen öğrenciler arasındaydı. 

James'in şubatta sosyal medya hesaplarından yayımladığı ve Filistin eylemleriyle nisanda tekrar gündeme gelen videosu tartışma yaratmıştı. Protestocu videoda şu ifadeleri kullanmıştı: 

Siyonistler, konforlu bir hayat sürmeyi geçtim yaşamayı bile hak etmiyor. Nazilerin, faşistlerin ve ırkçıların yaşamayı hak etmediğini rahatça söylüyoruz. Siyonistler de aynı şekilde bu dünyada yaşamamalı.

Buna ek olarak James'in şubatta sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, "Siyonistler bana özelden mesaj atıyor. Kavga etmek istiyorlar. Ben yaralamak ya da kazanıp kaybetmek için değil, doğrudan öldürmek için kavgaya girerim" dediği de aktarılmıştı

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından James, paylaşımlarından pişmanlık duyduğunu belirterek, "Söylediklerim yanlıştı. Topluluğumuzun her üyesi hiçbir ayrımcılığa uğramadan güvenli şekilde yaşamalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Aktivist öğrencinin açıklamalarına Washington'dan da tepki gelmişti. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, "Bu tehlikeli ve dehşet verici açıklamalar mide bulandırıcı. Bu sözler herkesin uyanmasını sağlamalı. Yahudilerin öldürülmesini savunmak iğrenç bir şey" demişti.

Columbia'dan yapılan açıklamada, disipline sevk edilen öğrencinin kampüse girmesinin yasaklandığı bildirimişti.

İsrail'in tanınmış gazetelerinden Haaretz, Columbia yönetiminin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor. 
 


Columbia Üniversitesi'nde 18 Nisan'da başlayan olaylar, onbinlerce öğrenci ve akademisyenin katılımıyla Princeton, Yale, MIT ve Harvard gibi prestijli eğitim kurumlarının da yer aldığı birçok üniversiteye hızla yayılmıştı. 

Haziran sonuna doğru biten eylemlerde Amerikan gazetesi New York Times'ın verilerine göre, aralarında öğrenci ve akademisyenlerin yer aldığı toplamda en az 3 bin 100 kişi tutuklanmış veya gözaltına alınmıştı. 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, mayıstaki açıklamasında protestoculara destek vererek "Tarihin doğru tarafındasınız" demişti.


Independent Türkçe, Haaretz, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU